Автор Тема: Проблем с хард диск  (Прочетена 4775 пъти)

warlord01

• Гост
Проблем с хард диск
« -: Aug 10, 2014, 06:56 »
Работя с Убунту 14.04 32 бит проблема е че харда много ми се товари и стърже.Например когато отворя гугъл хром или мозилата ведна започва да стърже и премигва лампичката за хард диска.Звука не е много силен но е дразнещо.При затваряне на хром например за малко пак се чува стържене и това всеки път когато затварям браузера.И при стартиране на други програми е така.Незнам това нормално ли е да работи така и всеки път например при отваряне на браузера да стърже и при затваряне също.При  уиндоус въобще няма такива проблеми.
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
Re: Проблем с хард диск
« Отговор #1 -: Aug 10, 2014, 07:57 »
ами, пипни си настройките на браузърите и им забрани да кешират.
Активен

warlord01

• Гост
« Отговор #2 -: Aug 10, 2014, 08:00 »
А би ли казал как да го направя в настройките например за гугъл хром.
Активен

warlord01

• Гост
« Отговор #3 -: Aug 10, 2014, 08:24 »
А както написaх и при други програми е така.Например когато пускам филм през vlc товари и стърже харда преди да тръгне филма.Кофти работа не е добре така.
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 10, 2014, 08:37 »
хром не ползвам, но за лисицата: Едит => Преференции => Адванс => Мрежа
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7840
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 10, 2014, 08:47 »
Много ясно, че браузъра ще кешира. Така се намалява трафика по мрежата и ако ти плащаш на месец, без значение, колко TB-и си издърпал, за други не е така. Освен това, ще ти се иска да кешира, за да може, когато отвориш страница, да я зарежда по-бързо. Ще ти се иска да кешира и при гледане на филми, защото това не е единствения процес, който осъществява четене или запис от диска. Причините някоя програма да кешира не са малко и в повечето случаи основателни.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6706
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 10, 2014, 09:13 »
А нещо обезпокояващо по логовете на машината ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

warlord01

• Гост
« Отговор #7 -: Aug 10, 2014, 09:28 »
Ами няма.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 10, 2014, 10:26 »
Работя с Убунту 14.04 32 бит проблема е че харда много ми се товари и стърже.Например когато отворя гугъл хром или мозилата ведна започва да стърже и премигва лампичката за хард диска.Звука не е много силен но е дразнещо.При затваряне на хром например за малко пак се чува стържене и това всеки път когато затварям браузера.И при стартиране на други програми е така.Незнам това нормално ли е да работи така и всеки път например при отваряне на браузера да стърже и при затваряне също.При  уиндоус въобще няма такива проблеми.
Нищо не си казал за самата машина. Дори и в момента ползвам Ubuntu 14.04, но такова нещо, като стържене на хард диска няма.  Какви са параметрите на машината, колко е наличната RAM памет, оставил ли си Swap дял.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

warlord01

• Гост
« Отговор #9 -: Aug 10, 2014, 10:35 »
Intel Celeron двуядрен 2,6 гхц ,4гб рам,intel hd graphics,хард диска е Seagate 1TB.
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5523
    • Профил
« Отговор #10 -: Aug 10, 2014, 11:29 »
  Дай изхода от следните команди:
sudo fdisk -l
cat /proc/swaps

Активен

Stancho_25

• Напреднали
  • Публикации: 234
    • Профил
« Отговор #11 -: Aug 10, 2014, 16:52 »
Чудя се защо всички до тук свързват стърженето на харддиска със софтуерен проблем. Все пак той има механични движещи се части. Лично аз имам 1-2 харда които са на годинки, ползвани са доста и са по-шумни при работа. При четене и запис от тях се чува шум който може да се определи като стържещ, но си работят за сега без да ми дават някакви грешки. Това за сега не ме притеснява особено пък и ги ползвам за експерименти и не толкова чуствителна информация.
« Последна редакция: Aug 10, 2014, 16:57 от Stancho_25 »
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #12 -: Aug 10, 2014, 17:04 »
Ти прочете ли поста? Човека обяснява, че под Уиндовс няма този прблем.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Stancho_25

• Напреднали
  • Публикации: 234
    • Профил
« Отговор #13 -: Aug 10, 2014, 17:17 »
Ти прочете ли поста? Човека обяснява, че под Уиндовс няма този прблем.
Ми пропуснал съм последното изречение.
Но като цяло шум от харддиск индикира за механичен проблем. Явно тук става въпрос за неоптимално разделяне на хардиска на който е сложил 2-те операционни системи и докато работи под Линукс главата извършва повече движения и от там шума, докато при Уиндоуса го няма това.
Активен

warlord01

• Гост
« Отговор #14 -: Aug 13, 2014, 18:34 »
Инсталирах отново и сега ползвам мозилата не съм инсталирал хром сега няма проблем.Всичко работи отлично явно че проблема е бил с хрома.Не знам но при мен гугъл хром много ми товари даже и преди когато го инсталирах ми даваше грешка от терминала и не искаше да се стартира.Много е зле с мозилата както казах е супер благодаря на всички за отговорите.
Активен