Може въпроса ми да ви се е сторил много ама много глупав, но си имам причина да го задам. Машината е PIII 600MHz, 168MB RAM, NVidia FX5200 128MB AGP 8x, Debian sarge, NVidia driver 1.0-6111, kernel 2.4.23_custom

'>. Така сега на въпроса. Имах проблем с Quake 3 и го отдавах на липсваща поддръжка на OpenGL (понеже текстурите ми липсваха в буквалния смисъл). Доста се порових в мрежата, четох гледах си настройките и прочие и открих едно нещо дето ме смути силно. В директория /proc/driver/nvidia/agp има един файл status който при мен е този:
Status: Disabled
AGP initialization failed, please check the ouput
of the 'dmesg' command and/or your system log file
for additional information on this problem.
Вие ще речете да си видя какво ми казва dmesg. Ето какво ми казва (леко орязано от мен):
...
All processors have done init_idle
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xf0510, last bus=1
PCI: Using configuration type 1
PCI: Probing PCI hardware
PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
PCI: Using IRQ router VIA [1106/0596] at 00

7.0
Activating ISA DMA hang workarounds.
...
Linux agpgart interface v0.99 © Jeff Hartmann
agpgart: Maximum main memory to use for agp memory: 122M
agpgart: Detected Via Apollo Pro chipset
agpgart: AGP aperture is 64M @ 0xe4000000
...
NVRM: loading NVIDIA Linux x86 NVIDIA Kernel Module 1.0-6111 Tue Jul 27 07:55:38 PDT 2004
Според мен (ако бъркам моля да ме поправите) това означава, че е разпозната шината както трябва. Най-малкото картата е AGP и очевадно работи. Но Quake 3 Arena ми насича от време на време, става дума за линукс варианта, а на тази машина е работел без грижи с всичко на мах както се казва. И друго забелязах. Нали в XMMS има един plugin - OpenGL Spectrum Analyzer. Той също ми насича, не непрекъснато, но достатъчно, че да се забелязва разлика в това което той показва и музиката в момента. Между другото в директорията /proc/driver/nvidia/agp има още два файла - host-bridge и card. А в тях пише това:
Host Bridge: VIA Technologies, Inc. VT82C693A/694x [Apollo PRO133x]
Fast Writes: Not Supported
SBA: Supported
AGP Rates: 2x 1x
Registers: 0x07000203:0x00000002
---
Fast Writes: Supported
SBA: Supported
AGP Rates: 4x 2x 1x
Registers: 0x1f000217:0x00000000
Та има ли как да разбера реално дали се използва правилно AGP шината? Въпроса е наистина много глупав но ... много ме бият на арената

направо ужас

'>. Иначе всичко друго си работи нормално и няма лаг. Само опра ли до OpenGL
и ... знаете вече

'>
P.S. Аз си оправих проблема с текстурите. Просто трябваше да променя Lighting опцията от Lightmap на Vertex. Но въпроса с бързодействието си остава.