Lord_Bad, понеже все плюеш кде щото мязало на windows... ами тая глупост gconf не е ли одрала кожата на windows registry?!
Красноречив си, само че казваш на бялото черно. КДЕ е много по-френдли от гном. Това че ти повече си свикнал с него и не ти прави впечатление си е друг въпрос. И какви точно цигански ефекти има в кде, дето ги няма в гном? Освен ако нормалните неща, които трябва да има всяка модерна граф. среда, за тебе са цигански.
А защо ви притеснява толкова лиценза на Qt? КДЕ съществува от доста години и винаги си е било безплатно. И вече може да се каже че доста са им потръгнали нещата, и пак е безплатно. Не ви ли е достатъчно това? На ГПЛ програмите авторите не могат ли да им сменят лиценза когато им скимне? Можете да философствате за лицензи колкото си щете, но пак казвам - лиценза не прави качеството, а ние говориме за качество. Според мене тая война на лицензите е измислена, за да може някой да изкара "лоши" програмите и фирмите, които не са му удобни на него. Що трябва някой да ме манипулира и да ми казва какво да ползвам, не може ли да имам
свободата сам да си избера?
КДЕ е за прохождащия unix-джия? Правилно, но не само за него. Аз първо ползвах кде, после гном. После за разнообразие пак сложих кде и се изненадах много приятно, и се чудих как съм могъл толкова време да се мъча с гном. Просто му липсват разни дреболии, които е дразнещо да ги няма. А и усещането като бачкаш него е някак си по-дървено. За мене това е достатъчен критерий какво да ползвам.
Аз лично под "под капака" разбирам по-системните компоненти, и конзолните програми. Нищо не може да бие добрата стара виртуална конзола

'> А когато не ми се рови под капака обичам да ми е приятно на очите. И наистина някои неща в гном не могат да се настройват интуитивно. Или с gconf или с конфигурационни файлове. Вярно че КДЕ е другата крайност - има прекалено много настройки. Ама трябва ли да се ровя из разни забутани и неочевидни начини за конфигурация всеки път като искам да си сменя splash screen-а или курсора на мишката? Така ми изглежда недовършено и скалъпено, колкото да работи там. Защо да слагаме модул за настройки, нека се ровят да си ги открият сами. Може би подходящо за тестери и разработчици, но не и за потребители.