Здравейте пак. Ето ме отново с вечния ми проблем.
По въпроса ми има развитие.... но в малко странна посока.
Доста време мина от последния пост на the_real_maniac в тази тема. Доста неща попрочетох, доста неша понаучих... ефектът беше никаъв.
Доста си поиграх с hdparm, компилирах какво ли не... пробвах какво ли не... И се стигна до снощи, когато си инсталирах Вектор Линукс 5.1 Сохо за да разбера, че всичките ми усилия са били напразни....
Пуснах играта под него... и какво да видя... О, небеса.... Играта хвърчи. Пак ползва 50-60% от процесорното време, но екранът почти не се цепи... и героят се движи прекрасно...
Доста нецензурни думички изговорих когато видях това...
Та пиша тук за да изразя безсилието си

'>.... и смайването си....
Какво по дяволите са направили със Слакуеър момчетата от Вектор Линукс, че са постигнали това?!?!?
Всякаква логика ми се губи... Системата ми е уж прекрасно оптимизирана... със собствено ядро... с почти всички пакети компилирани специално за нея.... С wine компилиран специално за нея... Повечето програми се пускат и вървят в пъти по-бързо отколкото във Вектор Линукс. КДЕ-то ми дори е собоствена компилация.... адски улекотено и бързо.... А какво се получава? - Инсталирам Вектор... който си е изцяло прекомпилиран; слагам му wine от linuxpackages.net, не правя абсолютно никакви други оптимизации... нищо не пипам.... И Ултима хвърчи...
Да.... помислих си, че съм се поизхвърлил с оптимизациите.... затова преди малко си инсталирах Слак "начисто" - на нов дял... направих стандартна инсталация и добавих същия пакет на уайн (wine-0.9.6-i486-S10.2. tgz).... и не... играта си върви нормално зле... както на оптимизираната ми система. Е, програмите стартират по-бавно отколкото в нея....
Другото което забелязах е, че под Вектор хард-диска ми работи значително по-тихо. Много по-тихо отколкото като задам
hdparm -M128 /dev/hda
в Слак...
Та... не знам дали задавам въпроси... или само се оплаквам.... Разбира се, бих се радвал, ако някой може да обясни какво му е направено на Вектора, че Ултимата върви така добре под него....
Бих се примирил, ако всичко във Вектор вървеше по-бързо отколкото в нормалния Слак.... Тогава просто бих ползвал Вектор вместо Слак.... но не е така... повечето програми са много по-бавни отколкото на моя Слак...
Edit: Отгоре на всичкото, на Вектора не съм му инсталирал дори и драйвър на НВИДИА... Което затвърждава в мен убеждението, че уайн не ползва видеокартата... нито под слак, нито под вектор.... и затова е толкова голямо потреблението на процесорно време.
Сега ще ви обясна малко повече за играта... нещо което ми хрумна току що... и може да доведе до решаването на проблема ми...
Светът на играта се състои от няколко "континента", които нямат пряка връзка по между си.
Те са записани в няколко .mul файла:
Примерен код |
loxs@loxs:~/Ultima Online 2D$ ls -lh map* -rw-rw-r-- 1 loxs users 86M 2005-08-23 17:25 map0.mul -rw-rw-r-- 1 loxs users 11M 2005-08-23 17:25 map2.mul -rw-rw-r-- 1 loxs users 16M 2005-09-13 21:25 map3.mul -rw-rw-r-- 1 loxs users 6.2M 2005-08-23 17:25 map4.mul -rw-rw-r-- 1 loxs users 269K 2003-01-06 10:18 mapdif0.mul -rw-rw-r-- 1 loxs users 1.6M 2005-08-23 17:25 mapdif1.mul -rw-rw-r-- 1 loxs users 52K 2003-01-06 10:17 mapdif2.mul -rw-rw-r-- 1 loxs users 5.5K 2003-01-06 10:18 mapdifl0.mul -rw-rw-r-- 1 loxs users 32K 2005-08-23 17:25 mapdifl1.mul -rw-rw-r-- 1 loxs users 1.1K 2003-01-06 10:17 mapdifl2.mul loxs@loxs:~/Ultima Online 2D$ |
Както виждате, основният континент от играта е своеобразна "рисунка" с размер 86 мегабайта, по която се движат героите... и се развива цялото действие на играта. Та клиентът чете... и явно зарежда в оперативната памет файла, който представлява континента на който се намирам... И вероятно от там идват проблемите.... някак нещото не се поучава...
И да, току що пробвах... когато отида на някой от по-малките континенти, играта сече по-малко... и върви по-гладко...
Та... моите познания не достигат за да разсъждавам по-нататък... Бих се радвал да ми дадете някакви насоки....
Благодаря предварително!