Здравейте,
Първо да кажа с руса коса съм

'>.
Много се смях на предните постовете просто ме кефите. Евалата.
По темата:
НЕ може да кажете, че една среда не е ефективна(или нещо подобно) защото прилича на друга. Windows със своята графична среда е много удобен. За какво трябва да си слагам нещо супер сложно, като има нещо което ми дава лекота на работа и без да се мъча сумати време. Така че ако някоя друга среда прилича на него, няма нищо лошо. Друг е въпроса, че в момента може да си направиш GNOME и KDE да изглеждат, като Windows.
Последния път като пусках GNOME, не останах очарован от нищо - интерфейса, конфигурация, абе общо взето нищо. По това време KDE си беше супер от тази гледна точка. От много време не ползвам нито една от двете среди. В момента имам инсталирани основните библютеки на KDE само зареди Konqueror, просто много е удобен за работа със споделени папки.
Пълна среда тип KDE/GNOME не ми трябва, защото FluxBox + Gkrellm2 + rxvt + mc + mozilla firefox и thunderbird + xmms + vim + licq ми правят една среда с която проблеми нямам. Пък и този варянт заема много по-малко дисково пространство

'>, да не говорим времето за компилация което отнема KDE/GNOME при обновяване на система(gentoo).
Общо взето няма по-добри и по-лоши среди, има потребители и вкусове.