Съгласен съм с MetalIvo !
Почваме от Java - чисто обектно ориентиран език ("всичко в Java е обект") и научаваме обектно ориентирания начин на програмиране.
След това прехвърляне към C++, където вече се сблъскваме и с остатъци от "остарели" концепции за процедурно програмиране, и най-накрая C - без обекти.
Идеята е, че преиначаването на начина на мислене от процедурно към обектно ориентирано програмиране, както и обратното е труден процес. Но, при условие, че тенденциите са използване предимно на ОО езици, то по-добре е да имаме за "матерен" език, такъв, който е ОО език.
За поддръжниците на Perl - може би вече от две години не съм писал на нищо друго освен Perl и PHP (bash също). Но базата все пак ми е C/C++

'>
Perl наистина е страхотен език за програмиране, но е нужно да имаш много добра начална база, за да са ясни фундаменталните принципи в програмирането. И мисля, че С/С++ дава тази база.
Ако човекът иска да стане "super-ultra-max" в програмирането, то може би е добре да стигне до дъното (ако щете и асемблер

'> ) - прим. преди време бях разглеждал имплемнтация на обектното програмиране в чисто C - със всичките му таблици на виртуалните методи и т.н. Бих казал, че доста ми се изясни картинката

'>. Но ... такива съвети ги оставям на баш специалистите

'>