« Отговор #9 -: Jan 06, 2006, 20:03 »
За Mac OS X не мога да говоря. защото не съм го ползвал (единствено съм чувал, че оставя далеч зад себе си и линукс и windows), но поне що ссе отнася до windows не виждам с какво толкова е по - добър "за графичен режим". Поне на мен и GNOME и KDE и XFCE са ми също толкова удобни, колкото десктоп средата на windows (от споменатите най - много ми харесва GNOME). След инсталирането на линукса повечето неща ми бяха настроени правилно, а за малкото, които трябваше да оправям имаше графични инструменти. Аз не ползвам линукса за сървър, а за десктоп система и въпреки това ми е удобно и в повечето случаи свършвам работата по-лесно, от колкото на windows (предполагам тук има значение и факта, че съм свикнал на линукс, за някой , който за пръв път го вижда може и да не е така). С какво точно е по - добър ли (според мен)?
1.Ами първо - модулността. При windows още от инсталацията си прикован към една дистрибуция, едно ядро, една десктоп среда и понякога е трудно да направиш всичко както ти харесва. При линукс имаш много по - голяма свобода на избор - например за ядрото можеш да избереш измежду сериите ядра 2.4.x и 2.6.x, за десктоп среда можеш да избираш измежду KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Enlightenment и още доста други, можеш да избираш измежду стотина дистрибуции, няколко различни инструмента за обновяване, x86, xorg и т.н. и т.н.
2.Което ме води до следващата точка - някакси забавно е да бъзикаш и системата си, да направиш нещата по свой вкус и това особено се връзва с предишната точка.
3.Сигурност и стабилност - по това толкова се е говорило, че мисля да го прескоча. Тук трябва да отбележа и, че поне на моя компютър не забелязвам линукса да върви по - бавно от windows-а, точно обратното, а и не се налага през няколко часа да рестартирам. Възможно е причината да е в не добрата ми работа с windows-а, но след като след по - малко от година работа с линукс и се оправям по - добре, от колкото с windows след двугодишна работа, къде отива прословутата му леснота и удобство (на windows-а)?
4. Свободата да изучиш и модифицираш софтуера според нуждите си. Да, аз не съм се възползвал от това, но стига да искам мога и това е много важно.
Не са много, но тези 4 причини са ми достатъчни, за да предпочета линукс пред windows (както казах за Mac OS X не знам). Дори и линукс да има някакви недостатъци, то те са достатъчно малки, за да ги пренебрега на фона на горните предимства. Свободата или салама? За мен изборът е ясен.