Значи какво направих.
Ghost няма проблеми с Уиндоуските дялове , така че те си бяха добре на новият диск (просто бяха х2 големината, което не ми е проблем , място сега има

'>) , само linux дяловете бяхя минали пределите на у-вото или по-точно root дяла ми.
Та просто заличих всички линукс дялове, създадох ги с голямината , която исках и просто копирах по начина описан по-горе от Paucku.
Както казах този начин и преди съм го ползвал с изключението , че не знаех , че има опция, която да указва да се копира само от даденият дял, та си ползвах cp -a (малко по-дървено , но работи :-D). Която е много полезна опция. А ужким не веднъж съм чел ман-а на cp , ама на :-)
Човека има какво да се научи/ Благодаря Паучи пак. Та ... копирах , само проблем беше и малко странно ми се видя , вместо това, което е в boot да се копира на /mnt/_NEW_/boot
стана следното:
ако пуснем ls щеше да видите нещо такова:
/mnt/_NEW_/boot/boot
/mnt/_NEW_/boot/lost+found
ммда :-) но с един мв реших проблема, ако въобще това е проблем.
Оправих си конф. на бутлоадера, след това рестарт, бут от кнопикс -> гръб-инсталл използвайки редактираният конф. файл. рестарт и воаля.
Работи си на 6 :-)
Само остава от Norton да вкарат по-добра подръжка при клонирането от малък към голям диск + разпознаване на ехт3 дяловете , защото с 2003 ghost не е възможно да копираш ехт3 дял, поне на мен не ми даде де. :-)