Хм, ако ти кажа тия микротик колко ме заинтригуваха днеска няма да повярваш...определено е доста, доста, доста интересен проект...ама платен, дееба, как може да продаваш масово модифицирани opensource решения, ужасяващо е това. Не съм някъв фанатик, ама това е гадно не знам ;(
Микротик рутерОС е нещо, което май ми дойде в повече...4/5 от идеите които имах за разработване *някой_ден_като_си_нямам_работа* са осъществени там.. което от една страна ме натъжава, но пък е нормално за интересните идеи някой вече да се е погрижил, хехе

'>
Обаче все пак има някои *фундаментални* неща които се различават от това, което си мислех да направя, както и тяхната имплементация, която също на моменти ми се вижда малко неразумна. На първо време мислех за нещо оупънсорс, а не платено. Мислех нещо, съвместимо с IOS CLI синтаксиса...Микротик са поели по собствен път, в което няма нищо лошо, дано да се наложат

'> Признавам, че са постигнали *ГОЛЯМ* напредък и им завиждам благородно. Обаче все пак пичовете разчитат на (бавни) дискови устройства и на странни решения като LinuxBIOS, прехвърляне на прекалено много функционалност в/у userspace, виждам че имат мерак да си разработват и пропрайътъри протоколи, което е нещо *МНОГО_ДРАЗНЕЩО_ПРИЙОМ_НА_ЛАЙНАРИТЕ_ОТ_ЦИЦКО!!!* Личи си обаче, че това е нещо, върху което работят бройка девелопери и върши работа доволно добре, има си комерсиална организация, сайт, подръжка и т.н.. А това, че си имат и готови хардуерни решения ебаси, как да не им се радва човек...напомнят на coraid и на техните AoE решения, нещо, което радва като идея и е фрий, а и е прекрасна идея за евтин shared storage

'> Напомнят също и донякъде за Juniper, не знам защо, сигурно защото и juniper и mikrotik се опитват да продават безплатни неща, пачнати и реформирани в удобен за малоумни админи вариант

'>
Ебахти, как искам да беше opensource това чудо на микротик

'> Щях да се пробвам да им се включа в проекта (бидейки некадърен програмист пишещ бъглив код, хехе)

'>
Обаче от друга страна това ми ускорява мераците да започна да си правя нещо подобно. Наистина, ще напиша някакъв базов framework, ще го документирам доколкото мога и ще го пусна на sourceforge. Когато евентуално (дай боже) му дойде времето, ще пусна една *реклама* тук...дано да се намерят хора, на които да им се разработва нещо подобно в свободното време, при това с отворен код и безплатно, мисля че от една безплатна оупънсорс алтернатива на цицко джаджите, вървяща при това на евтин хардуер, определено има смисъл...
БТВ гони ме изкушението да им платя на Микротик (доколкото помня $45) и да видя как са модифицирали разни готови решения за техните си цели...разни неща от quagga и netkit-base най-вече....
Иначе уважение към латвийците...заслужават го, но само да не беше платено, мамка им! Нямат право да го продават и да не му разпространяват сорс-а, просто не е честно

'>((
Пак, може на повечето хора да им се стори глупаво, вероятно налудничаво, но наистина искам да си направя нещо подобно, отворено решение за "рутерна" ОС, която да има CLI интерфейс, подобен (съвместим с) на тоя на цицко, функционалност, осигурена от ядрото и няколко готови userspace решения (с корекции

'>) , максимална стабилност/performance, НИКАКВА зависимост от бавни block devices с механика (освен ако не се налага от тях да се буут-ва, swapping-a се чудя дали не може да си го спестя), подръжка на (доколкото идеята позволява) благинки като SNMP, remote syslogging, DNS caching, WINS, radius-базирана автентикация, ppp/pptp/pppoe client, надеждна примитивна трафик статистика - независима от дискови устройства - някои хора знаят какво вади ifconfig за rx/tx bytes при 32-битови архитектури, хех, честитка на 4-тия гигабайт

'> ), справки за CPU/memory утилицация, подръжка на широк спектър архитектури, протоколи и хардуер (inherited от възможностите на ядрото, хехе), възможно най-голямо приемливо разчистване от ненужни байнърита, библиотеки, глупости в ядрото и т.н....
Когато ме прихване ентусиазма и напиша някаква разумна база (да не почна с рекламата още отсега преди да съм направил каквото и да е, защото е тъпо), ще се радвам на всички които се отзоват, наистина, това е нещо, което е невъзможно да бъде девелопвано, тествано и подържано само от един човек, в никакъв случай... а за идеи съм доста отворен, стига да са горе-долу в това направление....
Иначе по отношение точно на този проект, който се дискутираше тук...той е уеб-базирана администрация на малко/средно ISP, моята цел не е точно това, но пък би било интересно да се интегрират и уеб-възможности, въпросът е обаче че един уеб-сървър и PHP би поставило на сериозни изпитания тази идиотска идея (голям image (може и да не се събере на USB drive), нуждата от mysql база - съответно някакъв block device който да се ползва от mysql съръра за съхранение на данните - не мога да си го позволя!, доста shared libraries, съответно по-малко свободна памет щото се mmap-ват библиотечките и файловете с някои по-малки таблици, доколкото знам - без swap, както аз си го мисля, може да стане грозно и т.н и т.н...)
Светът се променя и възприема все повече оупън-сорс модела (не искам да звуча като евангелист де)...ама мисля, че ония цицко цигани заслужават някой да ги замисли, вадейки *разумно* решение (те не че някои хора не се стараят напоследък де), при това този някой да е от затънтените краища на югоизточна европа...би било забавно

'>
И да не ме помислите за луд ся...изказвам си петъчните идеи, обаче съм съвсем сериозен

'> Наистина никак не мисля че е лоша идея, което е странното, дори в нормалното *работно* време ми се вижда доста добро хрумване...обаче няма да мога сам да се спрявя и всякаква помощ за бъдеще ще е много добре оценена, наистина. Очаквайте скоро more details

'>