Автор Тема: Размисли и страсти относно СуСЕ 10.1  (Прочетена 3562 пъти)

mhydra

• Напреднали
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Исках да премина на някаква дистрибуция от която ще мога да извлека ползва същевременно и ще мога да помогна за развитието й. Тъй като СуСЕ сега вече в момента е опенСуСЕ и може да се взима участие при разработкта й избрах нея.

Какво се моето впечатление от опенСуСЕ 10.1?

Плюсове
- Хубава графика, в началото при инсталацията екранът е с много хубава графика. Направо ми взе акъла.
- Изпипана инсталация, с удоволствие видях че има поддръжка и на XFS която ми е любимата файлова система.Засече ми безпроблемно SCSI картата и хард диска.Засече ми и безпроблемно и другият хардуер.
- Много съм доволен от това че ми засече прадивлно видео картата и пусна съответно правилните драйвери за нея. В миналите версии имаше проблем с това. Пускаше някакви убити драйвери които след това като се пуснеше Х виждах само черен екран.

Минуси
- При започването на работата на СуСЕ-то екранът ми беше едва 2/3 от видимата площ. Едвам успях да го направя да си е нормален.
- Пълна обърквация със поддръжката на кодеци. Нищо не мога да си пусна. Нито музика нито филм.Всички пакети са инсталирани, всички библиотеки са инсталирани, всичко си е наред а с нито един плеиър не мога да пусна нито филм нито музика.
- ХММС не иска да вкарва файлове за прослушване в плейлистата си. Пробвах какво ли не.Не иска и не иска.

Какви са вашите впечатления от това дългоочаквано СуСЕ 10.1?
И случайно да може няклой да ми каже как да си оправя проблема с кодеците и да мога да си пусна музика и филми?
Със Слакуер никога ама никога досега не ми се е случвало такова нещо.

Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.

karaman

• Напреднали
  • Публикации: 351
    • Профил
Размисли и страсти относно СуСЕ 10.1
« Отговор #1 -: May 14, 2006, 11:42 »
1 нестандартна идея
mplayer от cvs
има си win32 кодеци за него (all-XXXXXXXX.tar.bz2)

• Гост
« Отговор #2 -: May 14, 2006, 12:18 »
Че търсиш полза е ясно, само не разбрах как ще помогнеш за развитието на Сусе. Та ти дори не можеш да си настроиш кодеците!? Май ще остане само ползата ...
Активен

kennedy

• Напреднали
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
« Отговор #3 -: May 21, 2006, 22:50 »
струва ми се малко преждевременно пусната ... трябвало е да пооправят нещата относно пакетите, кодеците (нещо като предните медиапакове) но като цяло е доста добре. Не че аз имам поглед върху цялата дистрибуция ... (нещо неуспях да си компилирам амарока изрева нещо при компилацията заради ксинето ама ще го борим а и не бързам за никъде)
p.s. защо ползваш xmms при условие, че не се развива?

Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

• Гост
« Отговор #4 -: May 22, 2006, 01:43 »
Цитат (Guest @ Май 14 2006,13:18)
Че търсиш полза е ясно, само не разбрах как ще помогнеш за развитието на Сусе. Та ти дори не можеш да си настроиш кодеците!? Май ще остане само ползата ...

Nqkoi hora mogat samo da izpolzvat (vkliu4itelno i az). Nie ne sme svruh genii kato vas. I sprete molq vi se komentiraite kak nie ne pomagame ne pi6em kod.

Sorry za latinicata no pisha ot edin poznat (angli4anin) i po razbiraemi pri4ini toi nqma kirilica.
Активен

Dimitar_Ouzounoff

• Напреднали
  • Публикации: 332
  • Distribution: Fedora
    • Профил
« Отговор #5 -: May 22, 2006, 20:20 »
http://www.thejemreport.com/mambo/content/view/254/42/ тук можеш да намериш нещо полезно
Активен

Hapkoc

• Напреднали
  • Публикации: 2117
    • Профил
« Отговор #6 -: May 22, 2006, 20:34 »
Цитат
Nqkoi hora mogat samo da izpolzvat (vkliu4itelno i az). Nie ne sme svruh genii kato vas. I sprete molq vi se komentiraite kak nie ne pomagame ne pi6em kod.

А защо смяташ, че писането на код е единствения начин да помогнеш за развитието на свободния софтуер?

Тестването, докладването на грешки, писането и превеждането на документация, финансово и материално спонсорство, идеи за нови възможности - все неща, от които има нужда софтуера за да се развива. Повечето от тези неща не изискват специални познания.

А по конкретната тема - не искам да говоря от името на dedmin, но май иска да каже, че работата е малко "на гол тумбак чифте пищови".
Активен

kennedy

• Напреднали
  • Николай Колев
    • Профил
« Отговор #7 -: May 22, 2006, 21:48 »
дори само да го ползваш, повярвай ми , ще направиш много ....
Активен

-----------------
24.12.2003 "MS Free"

hafte

• Напреднали
  • Публикации: 215
    • Профил
« Отговор #8 -: May 22, 2006, 22:39 »
Ех това SuSe. И на мен ми е слабост но нещо май се изложиха момчетата с последната версия. Това забавяне от 1 месец уж за хубаво ама май си остана и крайния вариант поредната бета.  От 10.0 бях доволен. Освен факта, че трябваше доста да се update всичко си работеше. За 10.1 не мога да кажа нищо хубаво освен, че дизайна е малко по-красив.

За 3 дни работа и се отказах. А тоя микс с Yast i ZenWorks така и не го разбрах на кой му трябва та го сложиха и ново хранилище графично се добавя с многооооо нерви.

Оставам на 10.0 пък ако продължават в същият дух :-( не е на хубаво.
Активен

• Гост
« Отговор #9 -: May 23, 2006, 11:48 »
С тези оплаквания ме карате да се чувствам щастливец! При мен Сусето е пушка ...
Активен

mhydra

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: May 23, 2006, 12:49 »
Между другото искам да кажа че аз лично съм много доволен от ССЕ 10.1 обаче видях някой неща които ми направиха добро и лошо впечатление и за това исках да попитам какво е вашето мнение. Един от начините да направиш нещо качествено е постоянно да търсиш нещата които не ти харесват и неработят в него. Затова исках да видя и други хора какво мислят. Не се безпокойте ако критикувате някого било то СУСЕ или мен самият в тази тема. Колкото повече критики към едно нещо и тяхного отстраняване толкова по качествено ще става то.

А иначе отностно това че бях шашнат с кодеците в началото сега се оправих. Напълно не разбирах какъв му е проблема на СУСЕ че при инсталирани всички кодеци и филмите и музиката не работят.
След внимателно прочитане на документацията от опенсусе.орг научих че Новел нарочно така са го направили заради разделянето на опен сорс програми от такива затворени и лицензирани. Оказа се че МР3 форматът вече е стандартизиран в САЩ и поради тази причина Новел са въвели това малко ограничение за музикалните формати.
А пък аз се чудех защо мп3 плеиъра не иска да ми отваря мп3-ки.

Всичко се оправя като се инсталират приложенията от АДД-ОН диска с комерсиален софтуер. И филми и музика си вървят без проблеми.
Аз лично СУСЕ отдавна не бях ползвл и бях стъписан.
Направи ми добро впечатление хубавата графика която са се потрудили от Новел да направят. Много ми хареса и Гноме.
Изключително съм впечатлен от това че като чели това СУСЕ 10.1 като че ли е по-бързо от предшествениците а също така и по стабилно. Тествах го със някой програми за стабилност и СУСЕ-то изобщо не мръдна. Съшите тестове съм ги правил на СУСЕ 9.3 и се сбози цялото, даже при това беше на доста мощна машина с 2.2 Гхз и 512 РАМ.
При мен машината е доста по слаба но пък просто явно много добре са се потрудили СУСЕ разработчите и тестерите.

Та това ми беше мисълта всеки да си каже мнението за новото СУСЕ за да видим къде са му дефектите. След това може и един общ бъг репорт  да направим.
Активен

aaaaaa

• Напреднали
  • Публикации: 971
    • Профил
« Отговор #11 -: May 23, 2006, 13:42 »
Може ли да питам ако си го пробвал, как стоят нещата с XGL, четох, че е включен, но не е пуснат по подразбране. Въпросът ми е, докато е пуснат можеш ли да ползваш 3д ускорение, например да си играеш игри (като например UT 20004, Warcraft III и т.н.)?
Активен

...to boldly go where no one has gone before...

saejoh

• Напреднали
  • Публикации: 271
    • Профил
« Отговор #12 -: May 23, 2006, 16:50 »
Аз също съм доволен от новото СуСЕ 10.1. Разбира се, не на 100%, винаги има какво да се иска. Причината за това ми мнение е, че спрях да пробвам други дистрибуции - минах през СуСЕ 9.1, 9.3, 10.0, сега 10.1. Общо взето му хванах "цаката" и засега не ме плаши нито началната му инсталация, нито последващите донастройки и инсталации на допълнителен софтуер, в качеството ми обикновен потребител. ':ok:'
Активен

SUSE Linux, Ath XP 1700+, Biostar M7NCG, More pictures at http://www.snimka.bg/album.php?album_id=20268

kennedy

• Напреднали
  • Николай Колев
    • Профил
« Отговор #13 -: May 23, 2006, 17:17 »
при мен се обърка ДМА-то ... по някаква причина отказва да разбере че диска ми поддържа 133 и го изключва, от тулса в яста неможе да се пусне, защото дава грешка и се налага аз да си го пускам през конзолата с hdparm. Някой друг да има такъв проблем?
Активен

-----------------
24.12.2003 "MS Free"

mhydra

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: May 23, 2006, 17:20 »
Като гледам колко административни инструменти има вече в ИаСТ ми се струва че вече СУСЕ ще е добър избор дори и за работна станция или дори и сървър. Все пак както забелязвам и производителността на СУСЕ  се покачва така че не бих се учудил ако започне да се инсталира и като сървър. Между другото сайтовете opensuse.org, suse.org, sqi.com ги забелязах че са с СУСЕ линукс.

ЕДИТ:
Понеже ме изпревариха и искам да отговоря на kennedy. Сигурно е нещо от драйверите на дъното или ПЦИ карта ако е на отделен контролер.
Засича ли ти правилните драйвери за дъното? Какъв ти е диска? Може би САТА?

Активен