Xm,
В твоя случай, никога не бих тръгнал да си решавам нещата по някакъв друг начин освен чрез стандартните позволения в линукс. Дефинирам нужните групи, потребители и позволения, собственици и т.н. Трябва внимателно да ги премислиш, в последствие да отделиш време и да го направиш. Ако наистина файловете са 4000, това не е толкова ужасно много, че да не може да се справи човек..
Да не забравим, че ако нямаш read/execute права за една директория, не можеш да видиш нито един файл колкото искаш нива навътре в нея. Това, комбинирано с подходящо дефинирани групи си е мощно решение за проблема.
Пък и нищо не пречи да си дефинираш един/два/пет/N потребителя, които членуват във всички възможни групи, собственици на директории и файлове. Така дефакто тези ще могат да четат и пишат по целия харддиск.
Не мога да се сетя за по-лесен начин от този. Верно, организацията на всичко това няма да е прост и лесен процес, ама пък да тръгнеш да пишеш и "компилираш" selinux policies, там толкова "ако"-та има и толкова по-трудно ще стане, не е работа

'>
Абе струва ми се че търсиш някакво вълшебно елементарно решение на проблема. За съжаление не мисля че има такова, или поне не мога да го измисля. Ако някой се сети да каже

'>
Хм, btw аз си мислех че по складовете има разни ERP-та навързани с бази, по-примитивни или по-advanced такива. Никога не съм очаквал нещата да се държат на файлове и да ги бърникат потребителите. Явно съм имал някаква идеализирана представа за реалността..