по 1 и 2-ри въпрос ще трябва, някой, който ползва убунту да ти помогне
що се отнася до шрифтовете и размера им в мозила можеш да отидеш на
Edit->Preferences->Content->Fonts & Colorsи да зададеш каквото ти е угодно за очите. повече настройки можеш да намериш, ако натиснеш бутона
Advanced..., където ти препоръчвам да си сложиш Cyrillic в първото поле
Fonts for:, както и кодовата таблица по подразбиране да е Cyrillic (Windows-1251)
4-тия въпрос е по-интересен и зависи от това какви видеокарта и монитор имаш. предполагам, че мониторът ти поддържа 100Hz, и предполагам си постигнал такива честоти под Windows. Също така предполагам, че не си с вградена карта на Intel, след като искаш да играеш на CS. Казвам това, защото точно тези карти, или по-точно драйверите за тях, имат този лек недостатък или поне аз не съм успявал да пусна на повече от 85Hz. Ако си с ATi или nVidia много е вероятно елементарна настройка да е проблемът. Както казах по-горе не ползвам убунту и не съм запознат с инструментите му за настройка, а пък да те пусна в дълбоката вода и да ти кажа в кой файл да пипаш ръчно не съм убеден, че ще е най-удачно. Все пак ще опиша, пък може на някой друг да му е полезно:
файлът с настройките за Х сървъра е
/etc/X11/xorg.conf или
/etc/X11/XF86Config. понякога второто е връзка към първото. там са описани всички компоненти на X средата - клавиатури, мишки, монитори, шрифтове и т.н.
файлът е разделен на секции/раздели за всеки един компонент. в твоя случай те интересува разделът
"Monitor". ето пример от моя файл с настройки:
Примерен код |
Section "Monitor" DisplaySize 340 270 HorizSync 30-83 Identifier "Monitor[0]" ModelName "LG ELECTRONICS L1750SQ" Option "DPMS" VendorName "GSM" VertRefresh 43-75 UseModes "Modes[0]" EndSection |
в HorizSync и VertRefresh се задават параметрите на хоризонталната и вертикалната синхронизация. можеш да ги видиш в документацията на твоя монитор и да ги зададеш коректно. В моя случай максималната вертикална честота ще бъде 75Hz, но това ме удовлетворява, защото е LCD все пак.
UseModes пък задава режимите и съответните стойности на развивките - с други думи как да ти е опънато изображението в границите на монитора. Ако коментираш този ред с диез (#) ще предизвикаш Х сървъра при следващото си стартиране да се опита да пусне на най-високата честота, която поддържа монитора. В документацията предупреждават, че това не винаги е безопасно, но досега никога не съм имал проблем с това.
Примерен код |
Section "Screen" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" EndSubSection . . . . . . . . EndSection |
в разделът "Screen" пък се задават за дадената дълбочина на цвета какви разделителни способности да се използват, както и дълбочина по подразбиране - DefaultDepth. В моят случай ще пусне 1280х1024 с 24 битов цвят.
та това е на малко по-ниско ниво, но за начинаещи е по-добре да си ползваш инструментите за настройка, които ти предлага дистрибуцията. ако не се оправяш - сменяш дистрибуцията докато намериш нещо, което да ти е по мярка. Това е свободата :-)
Успех!