Автор Тема: Намиране на неизползвани програми?  (Прочетена 927 пъти)

George Andonov

• Напреднали
  • Публикации: 261
  • Distribution: Ubuntu
    • Профил
Напоследък си разчиствам PC-то от разни програмки които не ползвам. И забелязах следната ситуация:
1. Имам инсталирани няколко версии на един и същ пакет. (например gcc-3.4, gcc-4.0)
Въпросът ми е "Може ли да се разбере дали по-старата версия се ползва от някое приложение?"

2. Как да разбера кои приложения и библиотеки не се ползват? (Например: "Това tcl_x.y.z някой ползва ли го?")
Дали случайно няма някакво търсене по access time на ниво "пакет"?
Аз се сетих за такова, но на ниво файл.

3. Мога ли да разбера кои са dependancy към конкретен пакет?.
(Пример: Кои пакети изискват lib_ala_bala-x.y.z)

ОС-ма е Ubuntu + Gnome

Активен

TheNightmare

• Гост
Намиране на неизползвани програми?
« Отговор #1 -: Aug 25, 2006, 16:58 »
Ето едно how to от форумите на Debian в него има за това как да истриеш нейсползваните библиотеки и локализаций
http://forums.debian.net/viewtop....+faster

Активен

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
Намиране на неизползвани програми?
« Отговор #2 -: Aug 26, 2006, 01:05 »
За въпроси 1 и 3:
Това можеш да го видиш през Synaptic. Избираш си някой пакет, кликаш с десният бутон върху него и избираш "Properties". От появилият се прозорец избираш "Dependencies". Там има едно падащо меню от което би-трябвало да е избрано "Dependencies". Промени го на "Dependeant Packages" и ще видиш кои пакети зависят от този. Другият (по-лесен) начин е да избереш от контекстното меню вместо "Properties" "Mark for Removal". Така Synaptic ще открие кои пакети зависят от избраният, кои зависят от тах и т.н. Така ще получиш по-пълен списък на зависимите инсталирани пакети.

За 2 може да ползваш deborphan/gtkorphan и debfoster.

Също така може да настроиш Synaptic да показва размера на пакетите след инсталация (Installed size) и така да разчистваш по-ефективно, като триеш първо най-големите пакети.
Активен