« Отговор #14 -: Aug 30, 2006, 13:37 »
Към mhydra - зависи за кои игри става дума. Понякога има малки проблеми, достатъчно малки, за да не ти правят впечатление, но все пак забележими и точно такива проблеми биха изнервили един геймър. Например аз си джиткам Starcraft в Battle.net с wine и съм доволен, но върви обяснявай на някой, който не е чувал за линукс, че менюто на battle.net се прецаква заради wine и, че въпреки, че е грозно и на моменти почти нищо не се разбира играта си върви нормално. Аз съм склонен да пренебрегна развалените менюта на battle.net, но обикновеният геймър няма да е склонен. А starcraft макар и стара е много популярна игра. Аз лично съм точно в това положение - единствената причина да карам с dual boot windows и linux е заради брат ми, който се интересува от игри. Да, аз лично мисля, че warcraft 3 върви перфектно с wine, но брат ми е свикнал да излиза от играта с alt+tab, за да говори в skype или да види нещо с firefox или някакви такива глупости, а след като натиснеш alt (когато играта е пусната с wine) не можеш да пишеш в играта (например ако с в някой от чат каналите на battle.net и искаш да напишеш нещо). Аз направих така, че с ctrl+f1-f4 да се превключва между различните десктопи и така ако играта е на първи десктоп мога с ctl+f2 да отида на втори и това при мен замества alt+tab, но той е свикнал с alt+tab и за това, когато играе warcraft 3 влиза в windows. Опитвал съм го да убедя да ползва ctrl+f1-f4, но без успех. А играта иначе си върви съвсем нормално. Представи си ако работиш в един голям клуб и ежедневно да идват 20-30 лапета да те питат защо след като натиснат alt повече не могат да пишат в играта и ти да трябва да им обясняваш да ползват ctl+f1-f4. И това е при игра, която има златен или платинен статус и иначе върви страхотно и това е един от малкото и проблеми. Ами игрите, които имат сребърен или бронзов статус и съответно имат доста повече проблеми? Според мен линукс става за игри, когато те са част от десктоп система, което ще рече да не заемат основно място в приоритетите ти и да си склонен да пренебрегнеш малкото проблеми. Например аз имам Heroes 3, Quake 3, Unreal Tournament, Warcraft III, Starcraft, Homeworld и Neverwinter Nights, които вървят много добре и според мен са едни от най - добрите игри в жанровете си и това ми е предостатъчно, за да разцъквам, когато няма какво да правя. Но аз не съм геймър, ако бях и ако компютърът ми беше геймърска машина, щях да искам да мога да играя най - новите игри, няколко дена след като са излезли, а малкото проблеми, които сега имам с игрите си и не им обръщам внимание, щяха да ме изнервят много сериозно. Освен това, когато си инсталирах игри нямаше да избирам измежду тези, за които знам, че вървят добре на linux, a измежду тези, които са ми интересни по някакъв начин.
PS
Между другото като сме на темата за игрите, някой да знае дали е възможно да се инсталира Cheating Death на линукс (и да работи), защото без нея CS (който иначе върви много добре) на практика не може да се играe?