« -: Sep 19, 2006, 03:40 »
Чудно ми е защо видео възможностите на Линукс се скапват със всяка по-нова дистрибуция?
Дръпнах си едно филмче. Грешката ми беше, че го записах в Линукс, а не в Уиндоус дяла. Защо?
Защото тамън отворих едно xine, и хопса... XviD codec missing.
Опса, дърпам XviD Codec, праскам го в /usr/lib/codecs. Ама кел файда!
Сменям правата за достъп, нищо!
Дърпам win32codecs от сайта на mplayer. Праскам ги в /usr/lib/codecs Ниииииииииииищо!
mplayer binaries за Ubuntu dapper от не знам къв ... няма в хранилищата... а аз да не съм луд да компилирам от сорс и да губя ценно време, като за същото време ще изтегля скапания филм ( въпреки ратиото ) под Windows и ще го изгледам като хората.
Съжалявам, ама тва вече на нищо не прилича!
То бива да няма поддръжка на mp3 някои нови линукс дистрибуции, ами сега и филми да не могат да се гледа. Не ме интересува под къв лиценз са кодеците. Ако щат да са Ге пе ле, ако щат да са майкрософтски, ако щат да са африкански лиценз, а ако щат да са марсиански лиценз. Искам 1. да ги има в хранилищата 2. да идват с дистрибуцията, а не да ми скофтват настроението вечерно време, когато искам да се приспя с някой филм и да губя от ценното си време за сън заради това.
EDIT:
Реших да добавя нещо към поста си. Реших да пусна един стар филм, който вървеше с Kubuntu Hoary. С Kubuntu Dapper не върви. Явно манията в Линукс да се използват само GPL програми води до пълната деградация на операционната система. Преди беше хубава и функционална, вършеше ми работа за всичко. Днес-нищо подобно. Орязана отвсякъде. Защо така?