Здрасти на всички ! Ще се опитам да бъда максимално точен и кратък: познатата ситуация... две машини (работна и рутираща), и ДиСи клиент на работната, опитвам се да пусна активния режим на дисито, разбрах че трябва да позволя на рутиращата да препраща пакетите през поне 2 порта. На рутиращата съм със slackware 10.2, написал съм скрипт, като същността му e:
$IPTABLES -P INPUT ACCEPT
$IPTABLES -F INPUT
$IPTABLES -P OUTPUT ACCEPT
$IPTABLES -F OUTPUT
$IPTABLES -P FORWARD DROP
$IPTABLES -F FORWARD
$IPTABLES -t nat -F
$IPTABLES -A FORWARD -i eth0 -o eth2 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
$IPTABLES -A FORWARD -i eth2 -o eth0 -j ACCEPT
$IPTABLES -A FORWARD -j LOG
$IPTABLES -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
$IPTABLES -A INPUT -i eth0 -m state --state NEW,INVALID -j DROP
$IPTABLES -A FORWARD -i eth0 -m state --state NEW,INVALID -j DROP
Това е, външния интерфейс е 0, вътрешния - 2
Та въпроса ми е, какъв е точния синтаксис на редовете, които явно трябва да добавя в същия скрипт, за да позволя препращане на пакетите през тези два порта (без значение точно кои).
Опитах с търсачката, но ми излезе точно един резултат със ситуация доста подобна на мойта, само дето няма никакъв отговор по темата..... и наистина нямам толкова време за да чета целия manual на айпитейбълс само за да проработи дисито ми, така че ако може някой който го е правил това да ми каже директно решението какво е.... предварително благодаря !
[edit] Всъщност пишлеметата пишат в хелп-а на диси++ че не трябват два, а достатъчен е един порт, който да бъде отворен в двете посоки рутер->работна, работна->рутер и рутер->гейтуей, гейтуей->рутер, на двата протокола TCP и UDP, метода който бе споменат е nat port mapping, та логиката ми е ясна, синтаксиса ми е проблема....

'>
[edit2] Казаха ми да добавя тези редове:
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -i eth0 --dport 30555 -j DNAT --to 192.168.0.2:30555
iptables -t nat -A PREROUTING -p udp -i eth0 --dport 30555 -j DNAT --to 192.168.0.2:30555
като 30555 е порта който съм си избрал и който указвам в настройките на ДиСи-то, 192.168.0.2 е айпи-то на работната машина, т.е машината на която се опитвам да подкарам дисито в активен режим, а eth0 е интернетския интерфейс, лан картата на рутъра която е вързана към нета.
Опитах така и пак не става

'>