redcure, аз не исках да се включвам, но щом толкова държиш ще си кажа

'>
Причината поради която първоначално сложих Linux беше че е свободна операционна система. За това решение много ми повлияха няколко преведени статии на Ричард Столман и Ерик Реймънд които прочетох тогава в този сайт и в bgit.net. А и преди това ми го бяха хвалили приятели.
След това се оказа че ми харесва, постепенно спрях да се притеснявам за вируси, свикнах всичко да си работи, независимо че системата ми е инсталирана преди повече от две години и че много често инсталирам и деинсталирам софтуер. Такова нещо с Windows не ми се е случвало.
Харесва ми че не трябва да се ровя с часове за да намеря някоя настройка. Определено Linux ми се струва по-логичен и лесен за работа.
Страшно ми харесва че не е необходимо да се ровя из какви ли не сайтове за да си намеря някоя програма и след това да се чудя дали няма вирус или нещо подобно в нея. Определено това не може да се сравнява със Synaptic под Debian.
Понеже работя като програмист много ми харесва че когато поискам да разбера как е направено нещо в някоя програма мога с една команда да си изтегля нейният сорс и да го разгледам. Командата е apt-get source име_на_пакет, за тези които се чудят.
Харесва ми всичко на компютъра ми да е локализирано на роден език. Превода на Windows XP определено е много под нивото на превода на GNOME, а и много малко програми за Windows имат качествен превод. Общо взето това са само свободни програми преведени от Linux потребителите им.
Понеже освен че съм мързелив обичам да ползвам най-новите версии на софтуера, много ми харесва че мога да обновя всичко само с няколко кликания на мишката.
Харесва ми мощта на bash. Когато ми се наложи да ползвам командният ред на Windows започва да ме избива на насилие. Който е ползвал по-продължително недуразумението наречено cmd.exe ще ме разбере.
Има още, но смятам че и това стига.
П.П.
линковете ти ги изпращам на ЛС, за да не нарушавам точка 7 от правилата. Все пак за всеки който го интересува от къде може да се изтегли безплатно Windows - потърсете в goolge за "Windows XP torrent" на мен ми излизат 10,500,000 резултата.