И сега за *БСД потребителите, на които се отделя специално внимание , просто искам да кажа няколко неща, не визирам останалите юникси, от които дефакто не разбирам, визирам конкретно БСД вариантите.
Оставяме настрана колко им е удобен пакет мениджмънта, доколко наистина имат линукс байнъри съвместимост, доколко са секюрнати по дефолт (хех, всяка година с по един бъг повече?!?) и прочее неща..
Искам да поговоря за това което тези хора усилено впрягат в употреба без да имат идея защо...
1) Великият пф. Пакет филтеринг демек. Бърз, ефективен и т.н. Оставяме настрана доколко драйверите на конкретната ОС достатъчно добре се справят с глезотии като ТСО (тцп сегментейшън офлоуд). Доколко подържат половината гигабитови етернет контролери примерно. Вие НАИСТИНА ли си вервате че това нещо е на светлинни години от нетфилтър в линукс?!? Е не е! Дося не съм видял сравнителен тест между пф и нетфилтър (без конекшън тракинг). Би ми било интересно да видя. Би ми било интересно и за какви натоварвания иде реч и доколко са реални за средният потребител да речем в България

'> Без кънекшън тракинг-а (ок, губя стейтфул наклонностите) , линукс ще се справи поне толкова добре, колкото и фбсд според мен. Нека някой ме обори аргументирано

'>
2) Великият карп, високотехнологична разработка от ОБСД. Нема да коментирам колко варианта има да се реализира същото, така че да си траят гоемите глави и учените дето вярват че са единствените дето разбират от софтуерен дизайн и т.н. Верно няма да е наготово, но пък съм сигурен че има подобни разработки за лайнукс (без да съм проверявал). Голем кеф да реализираш ХА за пакет филтъринг

'> Аааа между другото искам да видя колко такива решения има реално внедрени като контраст на линукс-базираните и на цицко-базираните. Просто ми е интересно

'>
3) Опънбсд ни дали били оупънссх. Ем ок. Ако не бяха те, друг щеше да е. Дали оупънссх е нещо безгрешно? Дали нямало да е справедливо ако занапред не предупреждавали за бъгове в техния софтуер? Уау!!! Аз се сещам за един бъг в оупънссх дето ако се ползва ПАМ и е разрешена версия 1 на протокола влизаш директно на хоста с празна парола. Както и да е. Фикснато го в 3.7.2 доколкото помня

'> Митология в разни киберпънк разкази даже

'> Никога не съм проверявал дали наистина е така, не съм лош хахор

'>
4) ОупънБСД е операционна система, родена благодарение на Тео Плъха, който бил много обиден на разработчиците на ФБСД, които по принцип са СИЛНО анти-линукс настроени, всички те споделят същите хмм "пристрастия". Нека им е. Един тлъст среден оръст за тях

'>
5) Няма БСД с по-добър мемори мениджмънт от този на линукс 2.6. Нека некой ме обори с аргументи. Ще ми е забавно, въпреки че съм далеч от идеята да разбирам много в тази област.
6) Няма БСД с по-добър трединг модел от този на лайнукс (който също не е перфектен иначе). Нека ме оборят пак

'> Алооо кога ще се предадете и ще пренапишете НПТЛ за вашите *БСД ядра ахаха

'>
7) Няма БСД с по-добра подръжка на голяма бройка архитектури и хардуер. За това обаче няма смисъл да се спори

'>
И така... убедете ме ЗАЩО фбсд/обсд/нетбсд е нещо по-добро от линукс и от утре си го инсталирам

'>
Тва всичкото офф-топик де...очаквам някой фен на бсд-тата да се обади, все пак има цяла секция за бсд-ориентирани проблеми, все някои експерт от тези среди трябва да има

'>
И все пак, нали това е много хакерска операционна система. Нали един път слагаш и след това забравяш, поне това съм чувал от такива хора. Ей това искам да разбера ЗАЩО си мислите че е така, базирано ли е на реален опит или просто така сте чували

'>
Айде....достатъчно флейм засега

'>