Автор Тема: Няколко въпроса  (Прочетена 751 пъти)

beginner

• Напреднали
  • Публикации: 35
    • Профил
Няколко въпроса
« -: Jan 16, 2007, 20:39 »
Здравейте,
искам да се уверя че е правилно това което съм прочел.Новак съм затовя моля не ме линчувайте просто искам да се уверя в това което прочетох.

1)  за командата chmod
u - owner
o - other
a - all
g - group

Кое от сичките отговаря на групата,собственика? Нали имаме примерно -wr-------- кое е групата кое е за собственика?
chmod a+r(read),w(write),x(execute)

Така ли е?Буквите и синтаксиса?

2)Относно mount

mount /dev/cdrom /mnt/cdrom/
mount /dev/floppy /mnt/floppy/

Правилен ли ми е интаксиса?Трябва ли да правя тия папки в /mnt/ за цд=то и флопито или то си ги има?Мога ли примерно да напрая папка в главната дир флопи и цд и там да са си?Как е по желателно? Ако искам да видя списък на работите трябва да ида в папките които съм описал т.е в /mnt/floppy-cd?Taka li e?

3) как се маунтва нтфс?Прочетох че трябва да се компилира ядрото за да подържа еди си какво друг начин има ли?

4) Каква е разликата между /etc/shadow i /etc/password. Знам че и двете има уж паролите но не мога да разбера кое за какво се ползва.Обърках се нещо..

Надявам се да отговорите на лесните ми въпрпоси. Моля ви се не ме ругайте много.Просто искам да се уверя дали всичко съм разбрал както трябва. Благодаря ви предварително.
поздрави

Активен

Hapkoc

• Напреднали
  • Публикации: 2117
    • Профил
Няколко въпроса
« Отговор #1 -: Jan 16, 2007, 21:44 »
Не виждам причина за ругаене, въпросите ти са смислени.

Цитат

1)  за командата chmod
u - owner
o - other
a - all
g - group

Правилно.

Цитат
Кое от сичките отговаря на групата,собственика? Нали имаме примерно -wr-------- кое е групата кое е за собственика?
chmod a+r(read),w(write),x(execute)

Така ли е?Буквите и синтаксиса?

Синтаксиса е по-скоро:

chmod a+rwx <filename> (без запетайките)

Това ще даде на собственика, групата и всички останали права за четене, писане и изпълнение на дадения файл.

Ако е:

chmod u=rwx,g=rx,o= <filename>

тогава файлът ще може да се чете и изпълнява от собственика и групата и да се пише само от собственика.

При показване на списък от файлове (ls -l) реда е собственик, група, всички останали, примерно:

$ ls -l /dev/kmem
crw-r----- 1 root kmem 1, 2 2007-01-15 16:51 /dev/kmem

В случая файлът /dev/kmem (който е устройство, затова първия символ е 'c') има права за четене и писане от собственика си (root), и право за четене от членовете на групата (kmem).

Надявам се не съм те объркал.

Цитат
2)Относно mount

mount /dev/cdrom /mnt/cdrom/
mount /dev/floppy /mnt/floppy/

Правилен ли ми е интаксиса?Трябва ли да правя тия папки в /mnt/ за цд=то и флопито или то си ги има?Мога ли примерно да напрая папка в главната дир флопи и цд и там да са си?Как е по желателно? Ако искам да видя списък на работите трябва да ида в папките които съм описал т.е в /mnt/floppy-cd?Taka li e?

Синтаксиса е правилен. Папките трябва да съществуват предварително. Можеш да ги монтираш (почти) където си решиш. Принципно в някои дистрибуции по подразбиране CDROM-а се монтира в /cdrom (не в /mnt/cdrom) и флопито във /floppy (вместо в /mnt/floppy). Въпрос на навик и удобство е. Колкото до пълния списък на съдържанието - да, това е един от начините.

Цитат
3) как се маунтва нтфс?Прочетох че трябва да се компилира ядрото за да подържа еди си какво друг начин има ли?

Тук някой по-компетентен да се изкаже. Аз последно бях чел, че най-лесно става с едни драйвери наречени captive. Потърси тук и/или в google.

Цитат
4) Каква е разликата между /etc/shadow i /etc/password. Знам че и двете има уж паролите но не мога да разбера кое за какво се ползва.Обърках се нещо..

Ако в /etc/passwd на мястото на паролата има 'x' тогава самата криптирана парола се намира в /etc/shadow. Права за четене на /etc/passwd имат всички, докато права за четене на /etc/shadow имат (обикновено) root и членовете на групата shadow.
Активен

sonyj7

• Напреднали
  • Публикации: 69
    • Профил
Няколко въпроса
« Отговор #2 -: Jan 16, 2007, 21:50 »
http://linux-book.hit.bg/linux-book.pdf
Активен

beginner

• Напреднали
  • Публикации: 35