Не казвай "следвам точно стъпките", а опиши стъпките, които ти правиш. Нямам налично KDE, за да пробвам точно какво се случва, но ето какво бих направил аз. Инсталирам си alien. Уверявам се, че работи с команда като root
alien -d edi-kakyv-si-paket.rpm
Дърпам файла 38896-tgz2deb.desktop с командата
wget
http://www.kde-apps.org/content/files/38896-tgz2deb.desktopили създавам файла 38896-tgz2deb.desktop и в него плесвам дадения скрипт. Копирам го в /home/мояюзър/.kde/share/apps/konqueror/servicemenus, уверявам се, че правата му са наред, рестартирам KDE-то (а може и цялата графична среда, ако ти е по-лесно - рестарт на линукса) и поглеждам имам ли вече такава опция в менюто. Струва ми се, че ще имам, но ти съобразно моите стъпки виж дали не пропускаш нещо и кажи какво е положението. И ето в този момент се сещам, че alien трябва да се изпълнява като root. Виждам, че в скрипта стартират alien със sudo отпред, което означава, че ще ти иска парола за sudo, когато конвертираш. Ако не искаш да те пита за парола, можеш да си настроиш sudo да се изпълнява без парола за твоя потребител, но това после

'>