Първо да ти кажа - добре дошъл. Второ, тъй като ще кажа някои неща, не се засягай, защото не искам да те засягам, а ги приеми като съвети. Много хора тук са готови да ти помогнат относно проблемите, които срещнеш при работата си с Линукс, но преди това трябва да се потрудиш. Аз лично не искам да те водя за носа през всяка стъпка, която правиш, поради простия факт, че нямам толкова време (едва ли някой има толкова време). За настоящите ти въпроси е писано много както тук, така и в други форуми, така и в учебници и ръководства за Линукс. Търсачките са, за да се използват. Не само, че е много трудоемко, но и изисква много време, а и няма смисъл, да превръщаме тази тема в своеобразен учебник за Линукс. Линукс е необятен откъм възможности и единствения начин да разбереш логиката му и да се почувстваш сигурен, докато работиш с него, е да имаш голямо желание да се научиш и да не те мързи да търсиш. Не чакай всичко на готово. На мен (а предполагам и на останалите) никой не ми плаща, за да пиша тук. Така, че няма как да отделя цялото си време за теб. То е и безсмислено, защото така няма да се научиш. Търси, чети, учи, разцъквай, унищожи системата от опити, после пак я качи и продължавай - това е начина да се научиш. А когато стигнеш до някаква задънена улица, обърни се към нас, с удоволствие ще ти помогнем

'>
И все пак ще ти дам малко отговори на поставените ти въпроси.
Като root в конзолата се влиза с командата su, Enter, след което пишеш паролата за root (внимавай, няма да видиш на екрана, че я пишеш, но все пак я пишеш) и Enter.
Списъкът с команди, които за момента имаш в системата (понеже с течение на времето ще добавяш и махаш такива), може да се види с двойно натискане на бутона Tab на клавиатурата и потвърждаване с бутона Y.
Инсталирането на rpm пакети в конзола става под root с команда
rpm -ivh paket.rpm
Инсталирането на tar.gz пакети става с компилиране. Стандартната комбинация е изпълнението на тези команди в последователност
./configure
make
make install
В tar.gz пакетите винаги има файл с име INSTALL, където пише стъпките за компилиране и инсталиране на пакета.
Ако продължиш да използваш тази тема за въпроси, то помъчи се преди това да намериш отговора и след това питай, за да не препълваме форума с излишъци. Пише го и в правилата на форума, които е абсолютно задължително да прочетеш
http://www.linux-bg.org/cgi-bin....;t=6115