Ммм, аз съм на дебилиан, но винаги си слагам мои си компилирани ядра. Следвам редхадските прийоми и почти всички модули, които някога може да ми се наложи да ползвам с оглед и на смяна и на купуване на нов хардуер, ги компилирам. Има си udev, който решава доста неща вместо мен, хех. Самият kernel image го орязвам максимално много и рядко надхвърля 2 МБ (тук ми е 1.7 МБ). За жалост, понякога се налага да правя initrd (пак тук, за да може да ползва за root fs един LVM2 logical volume) - цели 4 мегабайта..
Забелязал съм че най-голямо отражение върху производителността оказват разни debugging mode глупости или пък странни features, watchdogs, etc.
// оффтопик:
Performance tunning-a си е забавна тема, може много да се говори, просто има много частни случай и много зависи за какво ползваш системата. Много повече отколкото това колко "дебело" ядро си си билд-нал. Изтискването на максималното е някаква краста, няма отърване ебаси

'> . Напоследък съм се зарибил да се занимавам с разни embedded глупости и ARM архитектури, оказва се че много неща, които съм имал за даденост, придобиват доста различни измерения

'> Това си е много забавна тема, установих че съм МНООООООООГО бос в тези неща и че са доста по-сложни отколкото съм мислел. Много ще се радвам ако някой, който се занимава, има желание да обменим малко информация. Засега съм стигнал дотам да си подкарвам и ръчкам разни images, които qemu е така добър да ми емулира все едно native вървят на такъв хардуер. За жалост се подържа само някакъв идиотски "integrator" хардуер, но скоро ще си купя или някаква джаджа от сорта на онези интелски IOP глупости, или ще разфасовам един linksys WRTG и ще го мод-на малко да си играя с него. Мисля, че ембедед нещата са една много забавна и важна част от линукс-света и трябва да има един раздел във форума за подобни неща. Знам също, че има и немалко хора в БГ, които се занимават с това. Много бих искал да се занимавам с такива джаджи (за жалост имам огромен проблем - скаран съм с хардуера и трябва да си търся разни generic решения).
Та ако тук има хора, които се занимават, в което не се съмнявам, защо не направим и един подфорум с такива теми? Може да обменяме опит - аз имам доста наблюдения от x86 света, но в тази област съм много бос и ще се радвам някой компетентен да може да обяснява разни неща. Може да правим бартер за идеи, хехе

'>
Съжалявам, не му е тук мястото, ще пусна нова тема в "предложения"