« Отговор #8 -: May 14, 2007, 01:25 »
На въпроса "Заслужава ли си" аз лично бих казал не, но това си е личен избор. За да ти помогна да стигнеш до отговора сам, ето няколко въпроса, които може да са ти полезни (поне така се надявам):
1) Защо точно Gentoo? Достатъчно добре ли си запознат с тази дистрибуция, за да й се нахврърлиш?
2) Какво точно искаш от Gentoo, ако си запознат с тази дистрибуция? Бързина? Свобода?
3) Имаш ли време? Харесва ли ти да се занимаваш с компютъра си? Какво искаш да правиш - да учиш за компютъра си или да го ползваш?
4) Имаш ли познати, които могат и биха ти помогнали?
5) Лаптоп ли имаш или обикновен компютър (за бюро, както се вика)? Защото ако е лаптоп не си заслужава определено - непрекъснатите компилации ще изхабяват батерията му много бързо.
6) Лесно ли се отказваш? Защото определено с Gentoo ще имаш проблеми и може набързо да те отчая като при чиста инсталация се опиташ да emerge-неш world и ти даде грешка в зависимостите.
7) Шумен ли ти е компютъра? А къде е? Ако е в спалята или стаята на децата ти ще изгубиш най-удобното време за компилиране (инсталиране) - вечерта. Това не е за подценяване.
Общо взето мнението ми за Gentoo не е много добро, но пък за сметка на това очевидно много хора в този форум го харесват и ползват с кеф. Следователно това не е "Мисия невъзможна", а просто ти трябват нерви и време. От моя скромен опит съм стигнал до извода, че като настроиш една дистрибуция тя вече заспива, както се казва и главоболията свършват.
За гмуркането на дълбоко - ако искаш да се гмурнеш в нещо "дълбоко", можеш да пробваш FreeBSD или PC-BSD. А ако държиш на "трудна" linux-базирана дистрибуция, можеш да пробваш Slackware или Zenwalk. "Малката" разлика е, че докато е простовата, Slackware е стабилна, иска много по-малко усилия (по-точно време) за първоначалната настройка и не ти се налага да прекомпилираш за най-малкото нещо. 100% сега ще се появят няколко индивида, които ще кажат че са несъгласни с мене на свой ред, но най-важното е да запомниш, че в света на linux и bsd ТИ си този, който избира. Така че избери това, което ще ти е най-удобно и най-много ще ти подхожда.
Дано съм бил полезен.