« Отговор #2 -: May 26, 2007, 16:46 »
Време е и аз да споделя. Направо се чудя как си държите включени компютрите дълго време. Аз просто не го вярвам, или "дълго" е от сутринта до вечерта. Ето какво става при мен. Ако ползвам мишка и клавиатура проблем нямая. Случвало ми се е с денонощия. Ако обаче оставя компа безнадзорен, например да се наспя, до сутринта е запълнил целия swap и съответно постоянно стърже и чагърта. Но все пак работи, макар и много бавно. Ако остане още една нощ, просто няма шанас, на следващата сутрин swap е препълнен. Линукс нещо отчаяно се бори, но освен, че нещо чете кластер по кластер от диска, друга ползза няма. Спасението е Хард рестарт.
Играх си много с swapiness. Малко се продължава агонията, но крайния резултат пак е същия. След това забелязох, че и Opera и Mozilla Firefox помагат много. Ограничих им паметта, която да ползват, все тая. Започнах периодично да ги рестартвам. Така мога да изкарам цели два дни, но на третия, отново трябва хард методи.
Това се получава при мен при различни хардуери и дистрибуцуу, като са пробвани: Mandriva, Debian, Ubuntu, Fedora, SuSe, Vector. И то доста версии. Казано иначе от години се мъча с този проблем.
Отначало даже се чудех откъде тази фукня за безумно голям аптайм. Оказа се, че е така, но ако е килнат X-a, тоест сървърна машина.
Windows 95,98,2000 и XP при мен са се изключвали единствено и само, ако спре тока и батериите ми не издържат. И никога такъв проблем не съм имал.
Ако някой се е борил с този проблем, нека сподели. Пиша тук, защото съм почти сигурен, че проблема на момчето е същия.
/edit
Значи всичко е до капризност оптимизирано при мен, що се отнася до swapiness и hdparm. Единственото свястно обяснение, което съм намерил из нета е, че е кернел проблем. И не е оправен до сега. Просто кернела некадърно си забърсва след себе си в swap, а иначе умре да види два свободни байта RAM и да ги напълни. Но аз и в това не съм сигурен, защото едно от услвията е да има X и компа да заспи сам от бездействие. Иначе, поне при мен, проблем няма, или е толкова бавен този процес, че не съм стигал до него.