Имах предвид, че има прекално много "високи" библиотеки във Linux, като водещи са GTK и Qt.
Хипотетично нека имам две приложения, като всяко едно ползва едната от гореспоменатите и се оказва, че имам библитеки в паметта които правят едно и също. Да не говорим, че повечето линукс приложения ползват и куп други странични библиотеки. Нямам нищо против динамичния подход, но товари.
Докато виндовс има едни kernel32.dll и user32.dll (за това обичах да пиша на асемблер за виндовс навремето

'>) (изключвам всякакви "runtime" библиотеки framework-ове и т.н. заради който намразих Visual Studio, както и най-вече заради извратените компилатори и "синтаксис").
Мойте 256MB са ми напълно достатъчни, радко ги пълня (Mem<=60%), а swap-а = 0% (освен ако не съм пуснал Qemu).

'>
Винаги се стремя нещо да е най-най-най (до последния байт). 2-3 MB реално с днешните темпове на развитие на компютрите не са чак такъв проблем но някакси ме гризе съвеста, че КПД-то не е ~1.

'>
М/у другото въпреки, че мразя игрите (=> и губенето на време) ето две мои любими, който не пълнят моите 256MB SD
Flash -> ZombieGrinder 6000 (Кърти!
'> Flash -> Летящи хамстери (велика музика - Вагнер)