Аз лично харесвам assembler, C и накои неща в C++.
Обикновенно драскам в C стил като ползвам namespaces и ООП-то на C++ e много полезно и кода става доста по-структуриран.
Не ми харесват в C++ операторите/класове дефинирани с цел наследяване на функции от C, 99% от които са много по-тежки. Също така ANSI дефинираше и някакъв гаден вход изход базиран на стингове.
Не харесвам Java, Basic и web (web писаниците и всичките им форми и съвърни/клиентски глупости). Някой неща се налага да ги правим (като да уча и висша математика) колкото и да не ни харесват. Такъв е живота....
Според мен е много неправилно да се сравняват езици нямаши нищо общо, всеки си има предназначение (с изключение на basic за нищо не става).
Асемблера ми харесва заради простотата, лекотата и пълния контрол. М/у другото повечето асемблери имат допълнителни библиотеки с макроси, като при
FASM сa две такива и "по-ниската" създава абсолютно същия изходен код, който се получава и при чисто писане.
Много ми е чудно как навремето са code-ли на огтомни табла с ЦК ключета (онези цъкащите с лостчета). Кода им как изобщо е тръгвал? Как са го дебъгвали?