1. За коя дистрибуция дадох гласа си и защо. Гласувах за
Gentoo, защото тази дистрибуция най-добре съответства на нуждите/знанията/предпочитанията ми. Освен това, тя се справя много добре с хардуера на лаптопа ми. Самият пакетен мениджър (portage) включва поддръжка за специално пачнато ядро, което се казва suspend2-kernel, което съдържа нови драйвъри за хиберниране, за много от хардуера (като аудиокартата ми примерно) на "по-особени" лаптопи, като моя MSI M670x. Пакетният мениджър сам инсталира драйвърите за уайърлеса ми rt61. Като резултат имам система, която работи пълноценно, добре, бързо и стабилно. Дистрибуцията поддържа всички мултимедийни кодеци, има адски много софтуер в portage (до сега не се е налагало да инсталирам такъв от други места).
2. Разкажете коя дистрибуция, как се е справила с ВАШИЯ лаптоп.* Gentoo - тази дистрибуция принципно не се справя сама с нищо

'>. Но дава доста инструментчета и възможности за да си нагласиш системата както искаш. В момента лаптопа ми се хибернира, преминава в sleep mode, процесора му се scale-down-ва когато не е натоварен, wireless-a работи перфектно.
* Ubuntu 7.04 - Сама открива и настройва wireless-а ми out-of-the-box. Това е много голямо достойнство. За сега единствената дистрибуция, която прави това нещо. Също така "от кутията" приспива и хибернира лаптопа. Единствено не може променя честотата на процесора (което сигурно няма да е трудно след прекомпилиране на ядрото).
* Fedora 7 - Сама прави настройките за заспиване, хибернация и промяна на честотата на процесора. За голямо съжаление под нея изобщо не успях (по никакъв начин) да подкарам драйвъра на wireless-а.
* Slackware 11 - Преди да открия Gentoo, бях голям фен на слак. Това беше допреди няколко месеца. Тогава можех да правя всичко, което сега правя с Gentoo. Единственият минус на Слак, е че тези неща не са автоматизирани и систематизирани така добре както в Gentoo. Разбира се, out-of-the-box Слак е много по-зле както от Убунту, така и от Федора.
* Какъв е ВАШИЯТ лаптоп?MSI m670x, CPU - AMD 64 Mobile Sempron 3400+, 512 RAM, Video NVIDIA GeForce Go 6100, Hard disk Toshiba 80G SATA, DVDRW - LG, Wireless - RaLink RT61, LCD - 1280x800 - 15'
* За какво ползвате ВАШИЯ лаптоп?Доста го товаря моето добиче. Едновременно е работна станция (офис, софтуерна разработка, графика), локален rsync и пакетен (само за пакетите, които са инсталирани при мен) мирър (за лан-а) на gentoo, среда за експерименти с apache, MySQL, drupal, mambo и още един куп. Също така понякога на него се играят игри. И естествено, винаги се слуша музика и се гледат филми.
* Какви проблеми сте срещнали с една дистрибуция и защо сте предпочели другата пред нея. Slackware - липса на автоматизация, трудна инсталация на някои софтуери (като берил примерно).
Fedora - така и не успях да подкарам безжичната карта
Ubuntu - за сега не виждам проблеми - не избрах Убунту за моя лааптоп само защото Gentoo ми е по-любимата дистрибуция.
Gentoo - към този момент, проблеми няма.
* Каква дистрибуция препоръчвате за начинаещи потребители на лаптоп като вашия. Без никакво съмнение - Ubuntu
* Какви смятате, че са достойнствата на вашата дистрибуция.Вече няколко пъти ги изброих, но ето пак:
Бърза, стабилна, поддържа адски много софтуер, модуларна (можеш да се отървеш с минимално количество боклук (ненужни пакети)... да не кажа и без боклук), лесна настройване (от напреднали потребители). Дава адски много възможности за избор.
* Какви смятате, че са недостатъците на вашата дистрибуция.Компилира се цялата система - всеки пакет се компилира всеки път като излезе негова нова версия (разбира се, това е недостатък само от едната гледна точка - за мен лично е предимство).
Дистрибуцията е много интернет-зависима. Без интернет е невъзможно да се ползва Gentoo.
Трудна е за начинаещи (много трудна дори)
* Каква дистрибуция бихте ползвали при идеална ситуация (например, ако уайърлеса ви се поддържаше от нея out-of-the-box). Опишете кои са "идеалните условия" според вас.За мен идеалната ситуация би била ако имах още 2-3 лични компютъра, за да мога да отделя сървърните функционалности и игрите на отделна(и) машина(и). Тогава и лаптопът ми щеше да е различен. Щеше да е истински лаптоп, а не хибрид между настолна машина и лаптоп

'>. Та в онзи идеален случай, на лаптопа си бих ползвал Ubuntu.