Здрасти,
Ето ти и моя съвет, макар че се съмнявам, че ще се съобразиш с него :)
Вземи си ЗДРАВ лаптоп, не гледай параметрите! Първо гледаш здравина и гаранция, след това гледаш параметрите. Когато даваш много парИ, лаптопът все ще е хубав. (Имам предвид, колкото и "слаби" да ти се виждат параметрите... ИБМ-ите обикновено са скъпи, но са здрави много. Заложи на това, за да си нямаш грижи в близко и далечно бъдеще :)
Основен проблем на лаптопите е ГРЕЕНЕТО. Така че, имай предвид, колкото по-мощен толкова повече греене - хем от процесора, хем от видеото, хем от харддиска. Имай предвид, че колкото и скъп лаптоп да вземеш, когато грее много, или ще се гаси, или ще минава на по-ниски мегахерци, или няма да е хич приятен за работа (ще накъсва, ще пече...) Така че, пак - избери лаптоп здрав и негреещ. С времето ще се убедиш, че това е правилния избор.
Аз преди време си взех за към 1500 лева немарков лаптоп, имах си проблеми и с греене и с кво ли не. Сега съм с ИБМ, хем на старо го взех - пушка и половина.
Та, вземи си ИБМ :) Знам, че вече си смениха собственика, но при все това съм чувал много добри отзиви. Сравнявайки изводът е, че просто има "ИБМ и други лаптопи" :)
Но тъй като предполагам, че с тоя съвет няма да се съобразиш, както писах по-горе, поне си вземи голямата гаранция.
Относно операционната система: хубаво са те посъветвали да не даваш парИ за Уиндоуз, след като няма да го ползваш. Вземи си с Линукс или без ОС, най-добре. В краен случай, ако нямаш друг избор, поне хвърли едно око как можеш да си вземеш парИте за Уиндоуз-а, ако няма да го ползваш. Прочети и коментарите след това, полезни са:
http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=396995191(Виста струва доста парИ, така че според мен си заслужава да си ги вземеш, ако няма да ползваш. Най-малкото първи питай фирмата и покажи лиценза, както пише в статията.)
(Също са дадени фирми, от които хората са си взели парИте.)
Успех