Автор Тема: Безплатни среди за програмиране?  (Прочетена 3575 пъти)

l_fen

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 30
    • Профил
Може ли да ми кажете има ли БЕЗПЛАТНИ среди за програмиране под Qt подобни на KDevelop и Qt Designer но за Windows?

Идеята ми е да мога да създам някакво приложение за Qt което да работи и под Linux и под Windows, но да го програмирам под Windows, а след това да го прехвърля на Linux-а и без особени напъни да го компилирам и там.
KDevelop като гледам е най-използваната, но я няма за Win.
Qt Designer неможах да разбера има ли го за Win.

По принцип вие какви среди за програмиране използвате? Кои са най-добрите за Qt (C++)?

П.П. А струва ли си да се занимавам с Gtk (под C++)?
И ако да, горните въпроси важат и за Gtk.



Активен

Към 13.10.08: Debian testing - 2.6.26-1-486; KDE 3.5 (и GNOME 2.18); AMD Athlon XP 2000+ 1.67GHz 1G RAM.

Nikolavp

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 408
    • Профил
    • WWW
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #1 -: Oct 17, 2007, 19:00 »
Дизайнера мисля, че трябва да го има, все пак той си е част от пакета на Qt. Аз ти препоръчвам да започнеш да ползваш Eclipse + CDT, но без Qt plugin-a, че според мен е още бъгав. За тия последните ще ти трябва обаче рам ако искаш да ти работят горе долу добре. Аз се справям със 768 мегабайта '<img'>. Мисля, че ще ти трябва и някакъв компилатор нещо от рода на Mingw(не знам, дали така се казва). Виж, дали версията на Qt не го включва в себе си, или пък няма такава, за да си спестиш мъките .
За GTK - C++ порта на мен ми хареса, когато го погледнах, но някъде четох лоши отзиви от един от техните минали разработчици минал на Qt, апък и изгледа не е по моя вкъс '<img'>. Също имай в предвид, че според повечето хора не е толкова лесен за портване '<img'>, но може и да греша...
EDIT: ето статийката - http://www.telegraph-road.org/writings/gtkmm_vs_qt.html



Активен

http://blog-nikolavp.rhcloud.com - простотиите, с които се занимавам в свободното време

l_fen

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 30
    • Профил
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #2 -: Oct 18, 2007, 10:57 »
Днес си мисля по един друг въпрос.
Гледам, че Eclipse е преди всичко за Java.
Аз досега съм програмирал само на C# и C++. За Java само съм чувал, че бил за всички платформи.
Какво ще ми кажете за Java като език за програмиране, скорост на изпълнение на програмите и въобще плюсове и минуси на Java. Има ли къде да прочета по този въпрос?
Например, гледам че тук обсъждате складови програми. Може ли да се напише складова програма на Java? Питам за да разбера какви са му способностите (горе-долу).
С две думи - струва ли си да се програмира на Java? И коя е най-добрата среда за програмиране на Java (под Linux и Win)? Eclipse?
Активен

Към 13.10.08: Debian testing - 2.6.26-1-486; KDE 3.5 (и GNOME 2.18); AMD Athlon XP 2000+ 1.67GHz 1G RAM.

Nikolavp

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 408
    • Профил
    • WWW
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #3 -: Oct 18, 2007, 11:43 »
Цитат (l_fen @ Окт. 18 2007,11:57)
Днес си мисля по един друг въпрос.
Гледам, че Eclipse е преди всичко за Java.
Аз досега съм програмирал само на C# и C++. За Java само съм чувал, че бил за всички платформи.
Какво ще ми кажете за Java като език за програмиране, скорост на изпълнение на програмите и въобще плюсове и минуси на Java. Има ли къде да прочета по този въпрос?
Например, гледам че тук обсъждате складови програми. Може ли да се напише складова програма на Java? Питам за да разбера какви са му способностите (горе-долу).
С две думи - струва ли си да се програмира на Java? И коя е най-добрата среда за програмиране на Java (под Linux и Win)? Eclipse?

Лично аз в момента започвам да се занимавам/уча джавата - харесва ми като идея и не е много бавна(явно съм се заблуждавал). Но аз не съм от хората, които не обичат да "литват" от производителност  ':crazy:' . Не мога да кажа, че е много по - лесна от c++, даже напротив и тя си има тънкости, доколкото мога да преценя. Хубавото е, че API-то е пълно, нещо като Qt(даже методите имат доста прилики) и това ти осигурява портабилност, което си е готино '<img'>. Eclipse на мен повече ми харесва за IDE, въпреки че някои предпочитат Netbeans, а други мазохист се изхвърлят с vim, emacs '<img'>. Предлагам ти да и обърнеш внимание, но според мен Qt изградиха една система(framework?), която просто улеснява програмиста до същата степен '<img'>.
Активен

http://blog-nikolavp.rhcloud.com - простотиите, с които се занимавам в свободното време

l_fen

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 30
    • Профил
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #4 -: Oct 22, 2007, 10:59 »
Поразчетох се малко за Java и взе, че ми допадна като замисъл, а и се оказа, че е почти същия като C#.
Първо реших да си инсталирам Eclipse (за Java) под Линукс и при опит да го пусна (инсталира се добре) ми даде това:

Цитат
A Java Runtime Environment (JRE) or Java Development Kit (JDK)
must be available in order to run Eclipse. No Java virtual machine
was found after searching the following locations:
/usr/lib/j2sdk1.4-sun/bin/java


Оставих го така и инсталирах Eclipse под Win като този път първо инсталирах JRE. Всичко тръгна. Но не можах да си направя нов проект с форма - не ми дава да избера готови примерни проекти от New.
Тогава реших да пробвам и Netbeans под Win. Инсталира се, но ми изрева че искал JDK. Инсталирах го и него (JDK) и всичко тръгна. Дори си направих проект с форми. Много ме изкефи Netbeans - държи се по-приятелски с новаците. Eclipse още не съм го пробвал. С какво е по-добър?

След това се върнах под Линукс и инсталирах JDK и Netbeans. Работят на шест и то с 256 RAM!
Но Eclipse ми дава пак същата грешка. Как да го подкарам?

От това което изчетох не можах да разбера следното (а много ми е важно да го разбера):
- JDK безплатен ли е?
- Може ли JDK, Eclipse и Netbeans да се използват за писане на софтуер, който после да се продава макар и с отворен код? Защото мога да си инсталирам безплатна версия на Вижъл Студиото, но нямам право да пиша комерсиален софт с него. Да не би и с тези да е така?
- Иначе казано - всичкия този софтуер който си качих безплатен ли е? Не искам на компа ми да има нищо платено което да не съм го платил.
Активен

Към 13.10.08: Debian testing - 2.6.26-1-486; KDE 3.5 (и GNOME 2.18); AMD Athlon XP 2000+ 1.67GHz 1G RAM.

v_badev

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #5 -: Oct 22, 2007, 11:42 »
JDK, Eclipse и NetBeans са безплатни и с тях може да пишеш произволен софтуер. Друг е въпроса какви ще са му системните изисквания като го напишеш на Java.

За писане на многоплатформен софтуер със C++ може да ползваш WxWidgets. Има си и безплатна среда за разработка за Windows.
Активен

plamen_f

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1243
    • Профил
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #6 -: Oct 22, 2007, 13:31 »
'<img'>

Не Java  e като C# ами обратното но това е друга тема.

Прочети си лицензите на Java и всичко което ще ползваш.
Ако обаче си фен на Pascal - LAZARUS е идеалното решение.

Успех!
Активен

l_fen

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 30
    • Профил
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #7 -: Oct 23, 2007, 14:12 »
В края на крайщата, има ли в Eclipse редактор за форми?
Защото в Netbeans си има вграден designer и на място си правя формички и т.н.
Как се правят форми в Eclipse?

И ако може някой който познава по-добре Eclipse и Netbeans да ми каже какви са им добрите и лошите страни. Кой от двата е по-добър? И защо?



v_badev:
Цитат
Друг е въпроса какви ще са му системните изисквания като го напишеш на Java.

Не разбрах какво искаш да кажеш с това?
Активен

Към 13.10.08: Debian testing - 2.6.26-1-486; KDE 3.5 (и GNOME 2.18); AMD Athlon XP 2000+ 1.67GHz 1G RAM.

plamen_f

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1243
    • Профил
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #8 -: Oct 23, 2007, 15:20 »
На въпроса.

Аз не разбра безплатно IDE ли искаш или безплатна платформа за приложение.

Що се отнася до Eclipse и NetBeans - зависи за какво ще ги ползваш. А и всеки си има предпочитания. Така, че по-добре смъкни ги и тествай - само време да имаш '<img'>
Активен

kolio_kolev

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 356
  • Distribution: Mandriva 2011, Mandriva Cooker
  • Window Manager: KDE 4.6.x
    • Профил
    • WWW
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #9 -: Oct 23, 2007, 17:28 »
Виж тези (базирани са на QT):
QDevelop
Monkey Studio
Edyuk

Всички ползват MinGW


Виж и това:
Eric (Qt, Python/Ruby)



Активен

Кольо Колев
Mandriva BG: http://mandriva.biotronica.net
Bitronica.Net форуми: http://forum.biotronica.net

v_badev

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #10 -: Oct 23, 2007, 17:55 »
Исках да кажа че ако напишеш една и съща програма на Java и на C++ с QT или аналогична библиотека, варианта написан на Java ще работи по-бавно и ще заема доста повече памет от този на C++. За справка сравни Azureus с uTorrent. Или пък KDevelop с NetBeans.

За графичен редактор на форми в Eclipse ще трябва да си инсталираш Visual Editor Project.

edit:
QT е безплатно само ако нещата които пишеш са под GPL. Ако програма със затворен код ще трябва да си го купиш.



Активен

Nikolavp

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 408
    • Профил
    • WWW
Безплатни среди за програмиране?
« Отговор #11 -: Oct 23, 2007, 19:44 »
v_badev ти е дал линк към визуал едитора. Другата опция ако искаш интерактивно създаване на форми е просто да си ползваш дизайнера на Qt. Аз ще ти препоръчвам да си направиш приложението на C++, ако ще пишеш графично приложение. Просто джавата още се усеща на някои машини '<img'>, иначе ако си си харесал Qt библиотеката като графична библиотека винаги можеш да опиташ QtJambi, който още е в начален стадий, но мисля, че има пълното API(тук някой по - запознат да се изкаже).
Успех!
Активен

http://blog-nikolavp.rhcloud.com - простотиите, с които се занимавам в свободното време