"... Удвояване на учителските заплати може да разклати валутния борд ..." - от Института за пазарна икономика ... то по данни на
НСИ и инфлацията е 13,1 на сто за тази година... глупости ...
"... Синдикатите в случая са проблема и не ги е грижа въобще за учителите... " - дай ми пример за друга институция, която я е грижа ... независимо от мотивацията ...
"... От друга страна това, което ще последва след учителите, ще е лавина от стачки и протести..." - заплатите в бюджетната сфера са доста по-малки от тези в частната, а частният бизнес се движи доста стриктно по икономическите правила - т.е. имаме изоставане на ръста на заплатите в бюджетната сфера спрямо ръста на БВП. А какво да кажем за "бюджетния излишък" - той е един от показателите за лошо *водена* икономическа стратегия.
"... Накратко. Трябва системата да се либерализира и децентрализира..."
съгласен ...
"... Първото означава образованието да не е задължително..." - глупости* ...
"... а само за тези, които настина искат ..." - глупости* ...
"... които да си плащат за него ..." - глупости* ...
"... според тяхната програма, която би следвало да се одобрява от родителите и децата, а не от МОН..." - глупости*, но съм съгласен, че не трябва от МОН *изцяло* да зависи всичко.
"... Училищата би трябвало да получават пари, според качеството на свършената работа..." - критерии?
"... директно заплащане от страна на родителите ..." - глупости*...
"... Няма нищо лошо учителите да дават частни уроци ..." - явен признак за лоша образователна система ...
* - не ми се разказва пак ... прочети си *обективно* твоята тема ...