Здравейте,
имам приятел прокурор, на който е разпределена една преписка за "интернет измама". Той ме помоли за помощ. Тъй като съм адвокат - моите познания не са много навътре в мрежите и по този казус се изчерпват до DNS lookup и изкарване на информация чрез WHOIS.
Казуса е следния: един човек решил да си купи кола от чужбина(страна в Европа). Харесал си я от някакъв чужд сайт за обяви - направил си кореспонденция с продавача и се разбрали, че ще ползват някаква спедиторска фирма (която продавача предложил). Плащането става по сметка на спедиторската фирма, като отначало има капаро. Така.. наши човек платил капарото и чака колата да дойде, между временно сайта на спедитора е свален а имайла на продавача не отговаря.
Изрично не споменавам имена, защото има тайна на разследването. Прокурорът има възможност да поиска всякакъв вид проверки - те ще се извършат от ГДБОП.
Моя въпрос към Вас - разбиращите от мрежи - какво според вас трябва да поиска да се провери моя приятел-прокурор.
Като информация която има: домейн и IP на спедитора, email, който е на yahoo - на продавача.
Който има желание - нека се включи със съвет. Благодаря

'>