Със сигурност всеки от вас е имал кофти случки, които са довели до пълна неизползваемост на системата поради една или друга причина. Ето една такава моя случка:
Преди доста време реших да си обновя ядрото. Деинсталирах си текущото ядро и инсталирах от хранилищата по-нова версия. След това рестартирах и ме посрещна на екрана приятният надпис: "kernel panic". Оказа се, че последната версия на ядрото в хранилищата е бъгава. Ползвам Debian Unstable така, че е нормално от време на време да се случват подобни неща. И ето, че се случи най-лошото... Linux-a не можеше да се стартира. Бях се видял в чудо. Тогава потърсих
PhobosK, обясних му каква е ситуацията и започнахме да се чудим какво да правим. По едно време споменах, че на друг по-стар хард-диск имам инсталиран Debian. На PhobosK му дойде прекрасната идея да копирам от него папките с ядрото и модулите му на сегашния диск и да конфигурирам GRUB да стартира от него. Така и направих. Чрез Live CD копирах файловете от стария на новия хард и редактирах menu.lst. Рестартирах, дадох на GRUB да зареди от пренесеното ядро и voila! Системата ми заработи

'>
От тогава не ползвам готови ядра, а си ги компилирам сам.
Ето какво научих от тази ситуация:
1. Колкото и да е строшен Linux-a винаги може да се оправи без преинсталация.
2. Никога да не деинсталирам текущото ядро преди да се уверя, че новото работи.
3. Случката индиректно ме доведе до това да се науча как да си компилирам ядрото сам.
Сега като се замислям над тази история, можело е да направя още едно нещо: да chroot-на Debian-a под Live CD-то и чрез apt-get да деинсталирам старото ядро и да сложа някое друго... Може и други варианти да има. След това съм имал купища подобни ситуации, но бързо съм се оправял с тях. И с паникьосан кернел пак се срещах... Но винаги съм имал поне още една работеща версия

'>
Тук можете да прочетете една интересна история как са успели да възстановят един Linux след като неопитен потребител изпълнил "#rm -rf /"*, но се сетил да прекъсне процеса преди да е приключил напълно...
*
Никога не изпълнявайте "rm -rf /" като root, освен ако искате да изтриете всичките файлове от хард-диска си!!!