Съчувствам ти, аз имах подобни премеджия с един лаптоп и диск Fujitsu, то не бяха ръчкания, то не бяха борби...

'> Докато не се оказа, че фабрично инсталираната виста е "накриво" с кофти зачекнати партиции... нищо което dd не може да оправи, но се мина оттам...
Така... проблемите може да са много и най-различни, но е добре да имаме повече инфо за да ги изключваме като възможности една по една..
Дай да видим какво казва fdisk -l , дай да видим какво имаш в /etc/fstab, дай да погледнем също /boog/grub/grub.conf? Опитай междувременно да пуснеш и един fsck, като НЕ ЗАБРАВИШ преди това да umount дяла, който не се разпознава, или още по-добре - направи fsck.ext3 /dev/sd?? от някое liveCD.
Убунтуто по подразбиране има поддръжка на ext3, така че няма причина да ровим в настройките на ядрото, освен ако не си пипал там и си забравил флаговете за файловите системи...
За сега се сещам за тези неща... определено си първия от който чувам, че supergrub не бачка както трябва, но... винаги има първи

'>
п.п. мисля си - защо не си свалиш последната версия на SystemRescueCD и да пробваш оттам и един testdisk какво ще каже? Може да си като мен в началото - с оплескани партиции?