вече съм горд собственик на Слак 9.1 благодарение на доставките

'> от ЛУГ БГ, но имам няколко въпроса:
1.Видеото ми е nVIDIA GF4 съмсем обикновеното изпълнение:
проблема е:
настройвом си честотата и другите опции и на двете ОС - икс пе и Слак да са ми еднакви за монитора, но като си наглася напримар Слак и след това като пусна икс пе-то екрана се измества в моя случай в ляво т.е. заминава настрани по хоризонталата, същото става ако е наместено за икс пе... някакви идеи как да се преборь, защото е дрязнещо всеки път да си играят с ръчните настройки при все, че и за двете ОС опциите за монитора са ми еднакви.Ползвам драйвера nv.
2.Махнах си от пакетите Mozilla 1.4 която върви с тази версия на слака и си сложих версия 1.6.Сега в гноме имам два браузера Galeоn и просто обикновен Web Browser, които не се пускат, като проверя защо се разбира, че търсят старата мозила.Сегашната е в /usr/local/mozilla
- тук също има странния проблем, че не мога да си пусна мозилата от конзолата с командата mozilla а трябва да пиша /usr/local/mozilla/mozilla - защо така?
идеи някакви по този мозилски въпрос?
3.Сложих си OpenOffice.org1.1.0 и просто не знам как да го пусна или да стартирам някое от приложенията му от конзолата (не се смеяте! много...).Я кажете как ще стане, че се рових ама никъде не успях да намеря - запазвам си правото да съм пропуснал някъде как става аджеба.
- искам да си добавя менюто на опен офис в гноми менюто, и да го ползвам както е при КДЕ - отиваш на иконата на офиса в менюто и си избираш кое приложение желаеш да пуснеш.
- Ники Антонов беше споменал, че Опен Офис има опция за бързо зареждане т.е. при стартирането на Х-а той си се зарежда и си стои в едно малко прозорче в менюто докато не извикаш някое приложение, нещо като tray manager.
как да станет тези неща с офиса?
4.Имам проблем със звука - просто го няма а никъде не ми дава събщение, че такъв няма или има проблем с него или саунд калтата.Разпозната ми е картата, имам ALSA драйвер, само synth and midi devices are not enabled in config (малко перафраза е това).
Пуснах си кнопикс 3.3 и той ми разпозна картата, сложи ми драйвера i810_audio и всичко беше ок?Не мога да се осъзная от къде идва проблема.При кнопикса съзрях sndconfig за настройване на саунд картата - дали има нещо такова и при Слак?
5. Последно.Това ми е стара болка.
Имам едно CD и една записвачка.Кнопикса ми ги разпозна и двете и ги предостави за ползване, тъй да се каже, но Слак, не ще въпреки, че съм му адднал опциите в fstab - каза ви, че няма директория cdrom1 (която специално направих) и до там?Да не би да трябва да се добави нещо в Лилото.
Отново казвам, че става въпрос за Слак 9.1и работна среда GNOME.
Благодаря за вниманието.