Автор Тема: Проблем с клавиатурата в skype и opera  (Прочетена 2461 пъти)

BlAcK_SaBBaTH

• Участници
  • Публикации: 6
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Здравейте,
скоро си сложих Ubuntu 7.10, а нямам опит с Linux системите(до скоро бях с WinXP). Възниква ми проблем с клавиатурата докато ползвам Skype и Opera(и във Firefox веднъж ми се получи така но рядко го ползвам него). Може и в други програми да го има проблема, но за сега само в тези го забелязах. Значи както си ползвам програмите без проблеми и след известно време програмите изведнъж спират да приемат сигнали от клавиатурата(където и да е в програмите). Извън програмите клавиатурата си работи, но като реша да пиша в някоя от двете неще. Няма пряка зависимост между проблема в едната и в другата програма(в едната клавиатурата може в момента да работи, а в другата не). За да тръгне нормално някоя от програмите, трябва да я спра и да я пусна отново и така работи докато не се появи проблема. Имате ли някакви идеи защо се получава така и как да го оправя? Благодаря ви предварително.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Проблем с клавиатурата в skype и opera
« Отговор #1 -: Apr 01, 2008, 13:18 »
Ако започнем търсенето на проблема на най-ниско ниво, сигурен ли си, че проблемът не се дължи на мишката, която е поставена върху някой флаш банер, докато се опитваш да пишеш? Не звучи много сериозно, но ми се е случвало да ми звънят приятели да ме питат за същото и проблемът се е оказвал този. Не съм забелязал място в Skype, върху което ако си сложиш мишката, клавиатурата спира да пише, защото се опитва да пише в нещото, което си показал, но знам ли, може и да има.
Ако не е това проблемът, то включи някоя от въпросните програми (skype, opera, firefox) от конзолата и когато проблемът се появи, виж дали се е изписало нещо в конзолата. Ако има, покажи тези редове.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

BlAcK_SaBBaTH

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Apr 01, 2008, 13:45 »
Намерих нещо по въпроса във форума на Ubuntu, обаче там не е обяснено как се оправя, а пък аз не съм много добре с английския за да питам  ':p' . Ето линка:
Keyboard stops working in Opera

Още един линк:
Gusty xubuntu browsers don't receive keyboard input

Някой друг да има същия проблем?

Активен

BlAcK_SaBBaTH

• Участници
    • Профил
« Отговор #3 -: Apr 02, 2008, 09:36 »
Проблемът със сигурност не е от флаш банер проверих. Опитах Firefox и Skype през конзолата, но при тях проблема по рядко се появява и за това пробвах с Opera. При нея забелязах, че клавиатурата най-вече се скапва когато се въвежда адрес в адрес бара и се появи отдолу лентата със запаметените отпреди адреси. След като се появи проблема, в конзолата абсолютно нищо не се изписва. Странна работа. Интересно ми е дали в новата дистрибуция Ubuntu 8.04, която както виждам ще се появи след 22 дена, ще има същия проблем.

Някой може ли да помогне?

Активен

bulg

• Напреднали
  • Публикации: 916
  • Distribution: *bsd/linux
  • Животът е тръпка... иначе живот ли е това...
    • Профил
« Отговор #4 -: Apr 02, 2008, 10:54 »
Повечето, които са имали подобен на твоя проблем, изглежда, че са го решили с тоя пач. Ето и родителската тема.
Активен

http://www.youtube.com/watch?v=9rX8Fn-YJpI
---------------------------------------------------------------------
http://cleargreen.com

BlAcK_SaBBaTH

• Участници
    • Профил
« Отговор #5 -: Apr 03, 2008, 08:35 »
От многото неща които изчетах по този въпрос в интернет ми стана ясно че май проблема е в програмата SCIM. Снощи след като я изтрих направих няколко експеримента с Opera и проблема не се появи изобщо. Дано да е от това и да не се появява повече. Благодаря на всички за помоща.
Активен

bulg

• Напреднали
  • Публикации: 916
  • Distribution: *bsd/linux
  • Животът е тръпка... иначе живот ли е това...
    • Профил
« Отговор #6 -: Apr 03, 2008, 17:21 »
Ми в тия линкове, които ти пуснах описваха fix-ването проблема с scim. Нямало е нужда да я махаш, но както си си преценил.
Активен

http://www.youtube.com/watch?v=9rX8Fn-YJpI
---------------------------------------------------------------------
http://cleargreen.com

BlAcK_SaBBaTH

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Apr 04, 2008, 12:18 »
bulg много ти благодаря за линковете, но както споменах в началото, аз съм нов в Linux средата и изобщо не ми стана ясно как ще стане това fix-ване(с Linux пачове до сега не съм се сблъсквал). Ако някой сподели как се работи с пачове(ако може по-подробно като за начинаещ) ще съм му много благодарен, защото четaх нещо за diff и patch в "How to create and use a patch in Linux" , но нищо не разбрах. Не можах да си отговоря на въпроси като: Комадите които са дадени къде точно се пишат, какво трябва да е разширението на пач файла, как точно се създава и използва пача и др.
SCIM не знам за какво точно се използва, но е нещо свързано с писането на различни езици. Аз не съм я инсталирал тази програма(явно се инсталира заедно с ОС-a), но май само ми се пречкаше. А и без нея мога да пиша на кирилица. Някой ще ми каже ли за какво точно би могъл да ми послужи SCIM?
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Opera 7.50
Настройка на програми
Nerf 9 4945 Последна публикация Feb 01, 2004, 21:24
от
Opera 7.50
Хардуерни и софтуерни проблеми
alabal 4 4129 Последна публикация Feb 21, 2004, 03:01
от
Opera 7