« Отговор #13 -: Jun 11, 2008, 09:14 »
Има много криворазбрани неща според мен , едно от тях е за безплатния софтуер.
Е , щом има икономисти , начи да говорим 'икономически':
Когато нещо се произведе , дали е стока или услуга то има себестойност. Когато нещо се продава , то вече има цена.
Това са различни неща , нали?
Значи , ако някой направи безплатен софтуер , и го разпространява , то той трябва да плати за това.
Дори само да го разпространява (което е услуга ) пак плаща.
Е , защо го прави ? Има излишни пари и време?
Явно не е това , поне така мисля.
Тук може да изкажем хиляди тези , например един почитател на Зигмунд Фройд би обяснил нещата без да се замисли даже. Не е половия нагон , така че е желанието за големство. Точка.
А пък ако мислите , че марксизма е умрял , лъжете се. Не само не е , но и това , което са казали май си става на практика : падат границите , капитала окрупнява , не му трябват граници. Трябва му свежо месо и пазари : хайде , идвайте емигранти! Значи се слива и с политиката ( а за БГ пътя е 'капитала->в мафията->и ортаци с политика' и обратно, 'беден политик->мафиот -> и капитал' , просто едно звено повече , затова наще политици се чудат какво им е толкоз различното от запада ...). Та един марксист би казал: Родил се е гробокопача на тия зверове , Отворения код , и той ще ги изяде икономически. По производители, качествен , конкурентен .Катаклизъм , предизвикан от частният характер на производството и обществения характер на живота. Противоречие м/у интереса на фирмата монополист и обществото , нерешимо и задълбочаващо се. И т.н. ама стига , че някой ще ми повярва...
Ама защо и да не е така , кой му дреме , че преебаваме природата и бъдещето на света , че утре няма да има въздух , климат и природа , пари , и още пари . Идиотите Американци вместо да сменят тия лами с 17л/100 разход , реват за цените на петрола и 'още петрол , повече петрол , да се повишава добива...'.О свещен егоизъм , и Обама ви е малко , щото вече сте си сложили не едни , а 10 розови очила и нищо не виждате!
Честно казано , ако правя аналогия с разрухата и упадъка на други империи , не е лошо де.
Ако пък съм и технократ ( + марксист) , бих казал че се заражда нова , по съвършена форма на разум .Тази форма в следващите няколкостотин години ще е единствената , която ще оцелее , и даже може да поразчисти другите , ако са и излишни. Естествен подбор , нищо лично. Защото тя е единствената , която би могла да оцелява и развива в една безкрайна вселена.
Ако бях религиозен , обяснението е ясно : шефа не дава!
Казвам всичките тези работи , за да се види колко много гледни точки и съображения има , не мога да приема обяснения от рода:
фирмите не правят това и това , нямат сметка.
Достатъчен е един закон или данък , та да проимат сметка , явно обаче други дърпат конците на света.И ги дърпат в погрешна посока , срещу интересите на обществото. Хайде да не казвам гледната точка на Хитлер.