Дай да се изкажем като упорит дебиан-ски потребител (също така и аз ползвам АМД64 архитектура, 2 гигабайта РАМ, както и АТИ видеокарта, за последното винаги съм псувал

'> ).
По същество:
1) 32 или 64-битова дистрибуция: принципно АМД64 процесорите изпълняват x86 и x86_64 код почти еднакво бързо (за разлика от Интел, където 32-битовите инструкции ужким се емулирали). За десктоп употреба силно препоръчвам 32-битова версия обаче, поради факта, че няма 64-битов флаш плъгин (поне последно като рових нямаше). От друга страна, джава виртуалните машини за x86_64 съм забелязал че се държат странно. Разликата в производителността е някаква минимална (на теория, приложенията компилирани за х86_64 трябва да са малко по-бързи заради по-голямата разрядност на регистрите, но често казано никога не съм забелязвал особена разлика в производителността вкъщи. Предполагам, че компилаторите все още не успяват да оптимизират достатъчно добре кода за 64-битова архитектура).
Другото предимство на 64-битовите архитектури е много по-голямото адресно пространство. Тъй като за десктоп употреба дълбоко ме съмнява да имаш процес, който да изяде повече от 4ГБ памет, а и понеже писа че имаш само 2, това въобще не те касае.
Изводът е че неудобствата, свързани с 64-битовата дистрибуция са доста по-големи от предимствата. Поне за момента.
2) Що се отнася до видеокартата, имам няква АТИ дивня, не помня х300 май беше, не съм много по видео нещата. Значи за АТИ карти принципно има оупънсорс драйвери и комерсиални такива от сайта на АТИ. Първите стандартно са ти включени в дебиан дистрибуцията и най-вероятно ще бъдат инсталирани автоматично, ако не: apt-get install xserver-xorg-video-ati
Когато си подкарвах compiz се оказа, че е невъзможно с опънсорс драйвера (и голям зор с фирмения такъв). Последното включваше сет-ването на някакви опции в хорг конфигурацията, които грам не разбирам за какво служат, а аз много мразя да правя неща които не разбирам какво правят.
При първа възможност ще сменя АТИ картата за някаква Нвидия

'>
3) Пакетната система на дебиан напомня наистина малко това с прекомпилираните портове на фбсд, нооо само малко

'> apt е доста по-гъвкаво и удобно нещо, поне според мен де

'> Когато му свикнеш, системата с БСД портовете ще ти се стори малко анахронична

'>
Единственото лошо нещо свързано с дебиан е че в последно време тези дето се грижат за подръжката на пакетите в хранилищата нещо не си вършат добре работата и вече не знам колко пъти ми се случва след ъпдейт на пакетите нещо да се счупи. Понякога много псувам по този въпрос.
Апропо, линукс в общия случай върши по-добра работа що се отнася до сървърна ОС, но не ми се навлизат в полемики защо това е така...за пореден път

'>