Мммм между 8 битовите архитектури и 16-битовите има фундаментални разлики - като изключим 64-те килобайта адресно пространство, което още тогава е било недостатъчно (BTW досовските .COM файлове са реликва от това време, те имат същия 64 килобайтов лимит

'> ). 8-битовите I/O операции водят до много огромни ограничения и всякаквото съществуване на примитивна мултимедия и мрежови насочености е живо чудо и благодарение на големи фокуси.
Разликата между 16-битовите и 32-битовите архитектури също е огромна - тогава се въвежда понятието "защитен режим" и дефакто истинска многозадачност с отделни виртуални адресни пространства за всеки процес, така че един процес по грешка да не може да съсипе цялата операционна система. 4-те гигабайта витуална памет, която може да се адресира е прекалено много, дори в днешно време. Главно защото вече имаш многозадачност, могат да се форк-ват други процеси и си има механизми за IPC. Дори сега обаче малко са приложенията, където един процес да ИМА нужда от повече от 4 гб памет. Това което аз се сещам са java приложения, например някакъв application server, където ти трябва повече heap memory и в рамките на java процеса си имаш собствен трединг и собствен мениджър на паметта, garbage collection механизми и т.н.
Обаче разликата между 32-битови и 64-битови архитектури в днешно време където средната десктоп система има не повече от 2-4 гигабайта рам просто е нищо на фона на това което е било допреди.
Когато приложенията почнат лакомо да тъпчат по няколкостотин гигабайта памет ще се замисля.
Но иначе най-доброто преимущество на 64-битовите архитектури е голямото адресно пространство (при съществуването на ALSR) и хардуерния NX бит, което прави старите buffer overflows ужасно сложни за експлойтване и ерго приложенията са по-сигурни от гледна точка на програмистки грешки.
Но аз примерно имам 2 гигабайта РАМ тук вкъщи. Айде сега си направете една елементарна сметка - една програма резервира памет за масив от pointer-и от 100.000 елемента. На 32-битова ОС това ще заеме 400 килобайта, на 64-битова - 800 килобайта. Това е прост пример. При всички положения, 64-битовата ОС ти използва повече памет, отколкото 32-битовата. Еее, аз някак си ще пожертвам сигурността за сметка на това, имам само 2 гигабайта памет, както казах

'>