Така,за сега махнах br-lan. Имам само lo и eth0.
Първо ето резултата от изпълнението на единия пример:
root@OpenWrt:/# ifdown -a
root@OpenWrt:/# uci set network.lan.macaddr=11:22:33:44:55:66
root@OpenWrt:/# uci commit network
root@OpenWrt:/# ifup -a
device eth0 left promiscuous mode
device eth0 entered promiscuous mode
ifconfig: SIOCSIFHWADDR: Cannot assign requested address
device eth0 left promiscuous mode
device eth0 entered promiscuous mode
Второ.Опитах да вдигна VLAN с VCONFIG. Смених МАК-а,дадох му адрес от същата мрежа,НО нямам връзка до него от компютъра.
Конфигнах го по друг начин.
vconfig add eth0 0
/etc/config/network
config interface lan1
option ifname eth0.0
option proto static
option ipaddr 192.168.1.4
option netmask 255.255.255.0
option macaddr 00:11:22:33:44:55
Мака се сетва,всичко е ОК.Рестартирам интерфейса,дори рестартирах и рутера. Интерфейса се вдига с зададения от мен мак,НО когато пингна 192.168.1.4,в арп таблицата ми е записан фабрични МАК,а не този който съм му задал.И както си вървеше пинга към 192.168.1.4,без да правя каквото и да било по рутер-а,и връзката спря.Остана само тази до 192.168.1.1.
Махнах ИП адреса от eth0,сега е празно и вдигнах VLAN с друго ИП.Отново няма връзка.Интересното обаче е,че има връзка от рутер-а към компютъра,но обратно няма.
Опитах ifconfig eth0:0 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0 hw ether хх:хх:хх.. up и ми изписа,че не мога да седна МАК адреса,защото ресурса е зает.След което свалих eth0,отново изпълних горната команда,и вдигнах eth0.Вдигнаха се 2-та интерфейса: eth0 и eth0:0, но и двата с еднакъв МАК адрес.Отново нямам връзка до тях.Когато се опитах да вдигна eth0:0 БЕЗ да сетвам МАК и БЕЗ да свалям eth0 всичко беше наред.Имах връзка и до двата интерфейса.НО ако сетна МАК се губи всичко.
Мани майтапа ама преебах SSH-a и сега имам само достъп през серииния интерфейс и ще се наложи пак да префлашна защото не мога да се докопам до конзола.
И така..в изходна позиция сме

'>
P.S.
Опитах следното
uci set network.lan.macaddr=....
uci commit network
и рестартирах рутер-а. Сетна си новия МАК,но отново няма връзка.