Здравейте! Не знам дали темата е за тука или за секцията за начинаещи, ама...
Ще ми се да разкарам бозата и да си сложа едно убунту <Xubuntu евентуално> Със винбозе съм заради програмите. И игрите де

'> Макар че игрите могат и под линукс да се пускат. Ползвам основно Solid Edge и Adobe Premierе. На другите ми необходими програми <Corel i Photoshop> има перфектни заместители-Gimp и InkScape. Та имам 2 върпоса:
1. Пробвал ли е някой от да пусне Солид Едж по линукс и върви ли добре? И по-важното дали му работи както трябва виртуал студиото?
2. С Премиерата правя рекламки отвреме на време. За добро или лошо нямам дигитална камера и суровия материал го получавам качен на диск. до тук никакъв проблем. Лошото е че е свалян със матрокс Х100 т.е. ми тряба кодек. Нямам и такъв матрокс, обаче се сваля Matrox Software VFW codecs и всичко е тип-топ. За линукс май не са така нещата. Та <май малко дълго се получи...> ,пробвал ли е някой да пусне кепчвано със матрокс видео под линукс? Какви кодеци да позлвам. А, забравих да кажа за заместителя на Премиерата- Cinelerra. Видя ми се много читава програмка. Ако може и за ня да дадете мение... Ама главното е за кодека на Матрокс...
Благодаря предварително