Автор Тема: Проблем със slackware 12  (Прочетена 1432 пъти)

emagi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 249
    • Профил
Проблем със slackware 12
« -: Oct 18, 2007, 21:47 »
Досега бях със Slackware 11 и нямах следния проблем:
инсталирам 12-ката,стартирам графична среда startx и съответно искам да вляза в дяла където е инсталиран слака,и ми изписва следното съобщение:
ERROR - Konqueror

A security policy in place prevents this sender from sending this message to this recipient,see message bus configuration file(rejected message haed interface "org.freedesktop.Hal.Device.Volume" member "Mount error name"(unset)" destination "org.freedesktop.Hal")


Досега този проблем не ми е правил слака,и не знам на какво се дължи това!Като дам OK няма нищо в дяла!Инсталирах го 2 пъти,но все същата работа!
Пътя към дяла е съответно system:/media/hda6
Предварително Ви благодаря@
Активен

sonyj7

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 69
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #1 -: Oct 18, 2007, 22:09 »
Цитат
We have added to Slackware support for HAL (the
Hardware Abstraction Layer) which allows the system administrator to add
users to the cdrom and plugdev groups. Then they will be able to use items
such as USB flash sticks, USB cameras that appear like USB storage,
portable hard drives, CD and DVD media, MP3 players, and more, all without
requiring sudo, the mount or umount command.  Just plug and play.  

Пробвай да добавиш user си към plugdev и cdrom групи.
Активен

emagi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 249
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #2 -: Oct 18, 2007, 22:37 »
Сега погледнах,той дяла където е инсталиран Slackware-to изобщо не е mount-нат!Също така сложил съм да се вижда и дяла,където е инсталиран и Windows-а,и той не е mount-нат!Не се вижда и CD-ROM-a!Какво точноп трябва да се направи в случая!
Активен

IX_EquilibriuM

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 6
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #3 -: Oct 18, 2007, 22:43 »
Цитат (emagi @ Окт. 18 2007,23:37)
Сега погледнах,той дяла където е инсталиран Slackware-to изобщо не е mount-нат!Също така сложил съм да се вижда и дяла,където е инсталиран и Windows-а,и той не е mount-нат!Не се вижда и CD-ROM-a!Какво точноп трябва да се направи в случая!

И аз имам абсолютно същия проблем със слак 12 ! Ама си карам на 11 в момента малко имам проблеми с Лилото и ми писна да буутвам с диск...
Активен

"То секо умно животно знае ,че всеко друго животно диша и през порите!"

emagi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 249
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #4 -: Oct 18, 2007, 22:53 »
Но аз влизам като root!Пак ли  трябвя да го добавя,и изобщо как става това!Все пак аз съм "новобранец" в тази среда!



Активен

Necro

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 39
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #5 -: Oct 22, 2007, 22:50 »
Разгледай това:

http://www.tuxfiles.org/linuxhelp/fstab.html
Активен

emagi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 249
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #6 -: Nov 03, 2007, 16:21 »
Здравейте!
Днес отново инсталирах Slackware 12,и да видя няма ли да оправя този проблем!Така,ето го и файла fstab,който в момента е на Слака!:
Примерен код

/dev/hda5        swap             swap        defaults         0   0
/dev/hda6        /                ext3        defaults         1   1
/dev/hda7        /home            ext3        defaults         1   2
/dev/hda1        /windows     ntfs      ro             1   0
/dev/cdrom      /mnt/cdrom       auto        noauto,owner,ro  0   0
/dev/fd0         /mnt/floppy      auto        noauto,owner     0   0
devpts           /dev/pts         devpts      gid=5,mode=620   0   0
proc             /proc            proc        defaults         0   0

Добавих и root в cdrom,plugdev групи!Сега като съм се логнал като руут,въведа ли groups:
Примерен код

root@moon:/etc# groups
cdrom plugdev

Добавям руут с командата usermod -g plugdev примерно,но да принадлежи само на две групи'<img'> '<img'>
Та проблема е в това,че в графична среда(KDE) не мога да вляза в hda6(дяла където е инсталиран Слака)
КАто натисна върху иконата,ми дава Permissions denied
Няма икона и на CD-ROM и на Floopy!
Не ми дава да маунтна hda6 в /
А дяла е unmount-нат!
Независимо,че го има описан във файла fstab,пробвах с mount /dev/hda6  /
Примерен код

root@moon:/etc# mount /dev/hda6 /
mount: /dev/hda6 already mounted or / busy
mount: according to mtab, /dev/hda6 is already mounted on /

Моля,помагайте!!!!  '<img'>  '<img'>  '<img'>



Активен

yavor76

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 26
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #7 -: Nov 03, 2007, 16:27 »
И аз имам проблеми с 12. Инсталира се и накрая на инсталацията когато трябва да въведа паролата ми казва, че не може да чете(или да пише забравих) на някакъв си дял.Примирих се и съм с 11  '<img'>
Активен

emagi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 249
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #8 -: Nov 03, 2007, 16:32 »
А,няма да се дам!Докато не го разнища,естествено с Вашата помощ!
Активен

emagi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 249
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #9 -: Nov 03, 2007, 20:15 »
Много интересно,като няма диск в cdrom-aняма и икона в KDE контрол мениджъра,сложа ли диск излиза икона,дава че cdrom-a е unmount!Автоматично монтиране ли става!Немога да разбера.
Някой няма ли идея,да помогне малко
Защо в графична среда,като вляза в конзолата въведа groups ми дава следното:
Примерен код

root@moon:~#groups
users plugdev

 a kaто се релогна,изляза от графична среда,като напиша:
groups:
Примерен код

root@moon:~#groups
users floppy audio video cdrom plugdev

Защо има разлика'<img'>



Активен

emagi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 249
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #10 -: Nov 04, 2007, 12:19 »
Някой ако има възможност,нека хвърли едно погледче на това клипче,ако може да даде съветче!
http://store2.data.bg/pwizard/video-0011.mp4
Активен

Gaara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: E17
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #11 -: Nov 04, 2007, 14:29 »
Цитат (emagi @ Окт. 18 2007,23:53)
Но аз влизам като root!Пак ли  трябвя да го добавя,и изобщо как става това!Все пак аз съм "новобранец" в тази среда!

245 поста и близо 1 година престой в linux-bg!
Удебелил съм го и съм сложил удивителна, защото непрексънато ги слагаш, а не виждам смисъл.
Питаш, защо имаш разлика в групите... отговора е много прост, а именно, че не четеш. Ти знаеш ли какво прави usermod -g? Ето ти извадка от ман-а:
Цитат

[debian gaara]# usermod --help
Usage: usermod [options] LOGIN

...........................................................
-g, --gid GROUP               force use GROUP as new primary group



Командата, която трябва да ползваш е addgroup. Мисля, че е хората правилно са й избрали името, но ....

П.П. Спри с това "новобранец съм". Един мой познат е вече на цели два дена с Убунту и вече инсталира CS server.
Активен

Last night, Darth Vader came down from planet Vulcan and told me that if you don't install Debian, he'd melt your brain.

emagi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 249
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #12 -: Nov 04, 2007, 17:09 »
Споко!
Аз чета,и ето ти и линка,от където съм видял,това за което съм писал!ТУК
КАкто пише в описанието ( man group),addgroup не е ли за създаване на нова група?
[quоте]
NAME
       addgroup - Add a user group to the netinfo database
[/quоте]
На мен ми трябва добавяне на вече съществуващ потребител към вече съществуваща група!
Може и аз да греша!
Все пак една година не е много!А колкото до твоя познат,евала му правя!Ето го и следващия Линус Торвалдс! '<img'>  '<img'>  '<img'>



Активен

Gaara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: E17
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #13 -: Nov 04, 2007, 17:55 »
На застрелян ли се правиш?
И какво точно четеш?
Случaйно да видя изречението "Change existing user tony primary group to www " при командата usermod -g?

Явно ти трябват примери с ябълки, та ето ги и тях:
Примерен код

[debian gaara]# useradd  -s /bin/bash -m emagi
[debian gaara]# groups emagi
emagi : emagi
[debian gaara]# addgroup emagi audio
Adding user `emagi' to group `audio' ...
Adding user emagi to group audio
Done.
[debian gaara]# groups emagi
emagi : emagi audio
[debian gaara]# usermod -g video emagi
[debian gaara]# groups emagi
emagi : video audio
[debian gaara]#

Хващаш ли разликата?
Да удебелявам ли или да слагам удивителни?

По отношение на момчето: Просто човека чете и се опитва да разбере нещата и успя да си пусне сървъра без никакъв проблем. Ти можеш ли да го направиш или ще има въпроси от сорта на "Какво е chroot?"?!



Активен

Last night, Darth Vader came down from planet Vulcan and told me that if you don't install Debian, he'd melt your brain.

emagi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 249
    • Профил
Проблем със slackware 12
« Отговор #14 -: Nov 04, 2007, 19:34 »
Ей,пич ли си къв си!
Я споко,не ми се прави на всезнаещ!
Уважавам мнението ти,но не и тона!Споко,на дали ако сме един до друг така ще смееш!
Не се знае,от къде ще излезе заека!
Успокой топката!Във форума на "отворени" няма смисъл да правим,има къде!Ако искаш ще се срещнем,малко съм дълече ама ако трябва ще дойда един ден от Варна до София ли!Предполагам,ще имам пъ в "твоята" посока!Тогава ще видим,ще се гърмим ли,или стреляме!Няма проблем! '<img'>  '<img'>  '<img'> Аз не отказвам,макар и да струва после много скъпо! 'B)'  'B)'  'B)'
Съдилища,едно друго!
Ама като нема как.........
P.S. И аз вчера отговорих на един въпрос от рода,как се влиза в графична среда,но веднага не се направих на мъж пред човека,не се знае какъв!Нали знаеш,всеки си намира майстора!Аз може да съм 115,ма може той да е 125!Но не съм и така глупав,или помагам или не!Това е!!!
Отворен,във Slackware въвеждайки
Цитат
root@moon:/etc#man addgroup
No manual entry for addgroup

Е може пак да греша!Е случва се,човешко е



 '<img'>  '<img'>  '<img'>  '<img'>
А,да забравих и тук е споменато за usermod
Ма,пак греших сори!



ОТВОРЕН



Активен