Автор Тема: Автоматично стартиращ dhcp на ADSL в Дебиан  (Прочетена 1437 пъти)

lamer40

• Напреднали
  • Публикации: 29
    • Профил
Здравейте,

занимавам се с Дебиан от известно време и имам напредък някакъв. Досега съм го инсталирал няколко пъти по различни поводи. Сега чуденката е следната. Имам достъп през БТК. Дебиан, както и повечето дистрибуции захапва адреса автоматично при инсталация. После при стартиране си го взима отново (предполагам през демона dcp3). Обаче само след няколко обновления, номера спира. Сега го стартирам ръчно през dhclient и рестартиране на модема. Понякога се полочава и без рестартиране, а само с добавка -nw. Debian доста често губи връзката. Това винаги се случва като стартирам приложение с повече връзки. По-конкретно като пускам web четец с двадесетина зареждащи се отметки или Акрегатор. Това вероятно си е от БТК и няма да мога да го оправя. Сигурно са задали някакви политики.

Въпроса ми е как да се вдига мрежата отново автоматично при стартиране, а не да го правя сам. В "Книга за Дебиан" има обяснения само за pppo. В книгата за Слак съветва да пиша по файлове, които в Дебиан изрично пише да не пипам, защото ги презаписва. Прегледах и книгата Linux Networking Howto. Нея само прегледах, беше прекалено професионална и не намерих нищо за мен.

Ходих и до директорията /etc/init.d, защото реших, че демона се зарежда не когато трябва. Там открих файлове на всичко дето се стартира + rc.local и само рц. Първия е съвсем кратък, втория е прекалено сложен за мен. И от двата не разбрах, кое в какъв ред се зарежда. Изобщо има ли начин с някакъв инструмент това да се контролира, защото писането на bash низове не ми е сила изобщо? Не открих и dmesd да дава някаква грешка свързана с мрежата, а може и да не съм разпознал.

Английския ми изобщо не е силен да не кажа, че е на ниво първи клас, тъй че чичо Гошо не ми помага особено в случая.  Горе долу е същото положение и с руския.

Ще бъда благодарен, ако някой знае какво да правя!

То въпросите станаха два. Как да накарам Дебиан да си вдига мрежата сам? И как мога да контролирам списъка за зареждане, но инструмента в KControl за мене не е решение?

Благодаря!
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Мрежовите настройки при дебиан се пишат в /etc/network/interfaces, интересното е защо ти пада? Задай статичен адрес да не е дхцп да видим дали ще се оправи, щом си на БТК, трябва да е 192.168.1.2 маска 255.255.255.252 ако не ти приеме маската, я направи 255.255.255.0, за шлюз (deafult gw) сложи 192.168.1.1 и за днс 192.168.1.1. Направи го през графичният инструмента, поне в гнома си работи перфектно, май си с кде, там нямам идея дали работи, ето пример за конфиг файла ако решиш да го правиш с ръчно редактиране на файла.
Код:
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
iface eth0 inet static
address 10.81.51.85
netmask 255.255.0.0
gateway 10.81.0.1
днс-ите се пишат в /etc/resolv.conf по този начин
Код:
nameserver 10.81.0.1
замести си ги с твоите настройки, това е пример.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

lamer40

• Напреднали
  • Публикации: 29
    • Профил
Понеже имам две мрежови карти си мисля, че се опитва да се закачи за другата, в която няма боцнат кабел, защото в много форуми съм срещал такова оплакване от потребители. Това дето описваш съм го пробвал, но сигурно съм го сбъркал, ще опитам пак. Благодаря, че се отзова! Благодаря и за командата nameserver, нея съм пропуснал. То май си го пишеше в resolv.conf, ама кой да се сети.

Интересно, че отначало имах само една карта и при всеки рестарт и закачваше номер с по три четири нагоре. Като станаха две на втората и закачи 67. Първата продължи да и качва номера до сто и нещо. В същия фаил я записах като нула и спря да и го качва номера, а втория няколко пъти го презаписа при стартиране на 67 и го оставих.

Още веднъж благодаря за отделеното време! Благодаря и на човека, дето ми прати ЛС! За съжаление не ползвам скайп, но ако си го сложа непременно ще се свържа да му благодаря лично.

« Последна редакция: Nov 10, 2008, 18:17 от lamer40 »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
dhcp
Общ форум
the_black_wind 2 6992 Последна публикация Feb 26, 2005, 15:56
от the_black_wind
dhcp help
Настройка на програми
DarkBoss 6 7520 Последна публикация Mar 18, 2005, 20:05
от DarkBoss