Анкета

Въпрос: Преди или след 1989-та живеете по-добре*?

• Преди 1989-та
    - 10 (22.2%)
    След 1989-та
    - 13 (28.9%)
    Нямам съзнателен спомен от преди 1989-та, но мисля, че тогава се е живеело по-добре
    - 3 (6.7%)
    Нямам съзнателен спомен от преди 1989-та, но мисля, че тогава се е живеело по-зле
    - 7 (15.6%)
    Не мога да преценя
    - 6 (13.3%)

Общ брой гласове: 37

Автор Тема: <1989>  (Прочетена 26021 пъти)

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: <1989>
« Отговор #45 -: Dec 13, 2008, 09:05 »
Най-малкото заради това е просто безсмислено сега да се повдигат такива въпроси. Това може да е била дилемата на активната част от населението преди 20 години, но това не подлежи на обсъждане днес. Защото онова време няма как да се върне, независимо от резултатите от анкетата или пък обществените нагласи. Ако съдя по резултатите от анкетата, хората и не искат да се връща.

gat3way, извинявай, че ще го кажа, но вече почвам да се чувствам все едно споря с радио.  ::)
Нека да ти напомня каква е дилемата: Преди или след 1989-та живеете по-добре?
Никъде дори не се споменава за връщане на старата система, в което като че ли постоянно ме подозираш, че се опитвам да правя. Затова изказвания от рода на "Ако съдя по резултатите от анкетата, хората и не искат да се връща" са напълно нерелевантни. Щяха да са, ако въпросът беше: "При тогавашната или при сегашната система искате да живеете?". Моля те, внимавай другия път пак да не ми припишеш нещо, което не съм казал и после да го разобличаваш.

А това, което ти правиш е че изтъкваш позитивите на онзи строй и негативите на настоящият. Е, аз пък просто правя обратното.

Тук в известен смисъл си прав, доколкото лошото на днешната с-ма ми се вижда по-лошо от лошото на тогавашната, т.е. продължавам да твърдя, че тогава беше зле, но сега е още по-зле.  ;)
Активен

Без правила няма игра

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #46 -: Dec 13, 2008, 11:27 »
Според външни наблюдения Българите сме оптимисти - отдавна сме стигнали дъното, но упорито продължаваме да копаем.

В този смисъл градацията от зле към по - зле е положителна градация и трябва да цари повсеместен оптимизъм. Което е факт.
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #47 -: Dec 13, 2008, 12:12 »
Ееее преди малко обясняваше как само тези 2 варианта ни били алтернативите и как сегашния батак не ти понася. Значи е логично да си направя този извод, предполагам?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #48 -: Dec 13, 2008, 12:27 »
Ееее преди малко обясняваше как само тези 2 варианта ни били алтернативите...

Къде това?  ???
Моля, цитат.
Активен

Без правила няма игра

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Активен

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #50 -: Dec 13, 2008, 13:18 »
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=33375.msg164386#msg164386

Пардон, това за двете алтернативи си е изцяло твоя идея и аз никъде не я подкрепям, даже обратното:

Преди се полагаха изключително много усилия негативните неща по никакъв начин да не достигат до ушите на хората, а тези индивиди, които  много се съмняват - да бъдат подложени на профилактика в съответните институции за целта.

А сега в известен смисъл е обратното: медиите залагат на негативното и търсят лошите сензации само и само да си повишат рейтинга. Честно казано не мога да реша кое е за предпочитане, май нито едно от двете.

Така че, не са "само" тези два варианта, според мен.  ^-^
Активен

Без правила няма игра

tarator

• Напреднали
  • Публикации: 849
    • Профил
« Отговор #51 -: Dec 13, 2008, 17:55 »
Златко, хайде стига си увъртал. Смяташ ли, че при социализма се е живеело по-добре от сега или не?
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #52 -: Dec 14, 2008, 07:49 »
Златко, хайде стига си увъртал. Смяташ ли, че при социализма се е живеело по-добре от сега или не?

Мигар не е ясно от подписа ми?
Пък и го казах на друго място без увъртане, тараторе.
Активен

Без правила няма игра

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #53 -: Dec 14, 2008, 15:36 »
Мдаа, жалка работа. Като гледам резултатите от статистиката и се плаша. И донякъде разбирам защо България продължава да е в това състояние.

Златко, Северна Корея и Куба те очакват. Любимите ти социалисти може да не ни пускаха да ходим да живеем където искаме, но сега е лесно да намериш подходящата за теб страна :)
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #54 -: Dec 14, 2008, 15:53 »
Другарите няма нужда да ходят в Северна Корея или Куба - тук глупендерите са почти неизчерпаем ресурс (подобно на руската газ). Или както един форумец от друг форум се изказа (по същата тема):

Цитат
В момента Северна Америка, Япония и Западна Европа са в паника, че в продължение на някакъв период от 6 до 18 месеца може икономиките им да спаднат с 1%-2% преди да почнат пак да растат.При нас между 1988 и 1997 комунистите сринаха БВП с над 60% и успяхме да се върнем на нивата от края на 80те едва преди няколко години.Въпреки това тези идиоти продължават да показват невиждана наглост и искат още един мандат, а още по-обезпокоителното е, че има не малка част от населението, която е готова да им го даде.В случай, че догодина БСП и ДПС останат в опозиция, което за съжаление още не е сигурно, трябва да се вземат мерки, непозволяващи им да се върнат във властта отново.Иначе през 2013 пак ще ми наскачат ония носталгици по времето, когато хладилникът им бил пълен с марули, спали на бунгало край морето, произвеждали домати в някоя оранжерия за необятния и богат Съветски пазар и т.н..Комунистическият тумор няма как да се излекува, а трябва да се изреже.Когато някой има психически отклонения не си губиш времето да му обясняваш, че е луд, а го вкарваш в психиатрията.Така и с електората на БСП.Не трябва да се губи време и усилия да се обяснява на тези селяци да спрат да гласуват за БСП, защото онова време никога няма да се върне.Просто на комунистите в главата освен куршум нищо друго не влиза.Най-важната реформа, която трябва да проведе следващото правителство e образователен ценз и удвояване на 4-процентовия праг.

Доста радикално, но не мога да отрека че съм съгласен с доста от неговите аргументи :)
Активен

kennedy

• Напреднали
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
« Отговор #55 -: Dec 14, 2008, 17:29 »
определено бях по-щастлив, но не по-свободен ...
макар че свобода без щастие ... все едно компютър без софтуер.
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #56 -: Dec 15, 2008, 11:53 »
Златко, Северна Корея и Куба те очакват. Любимите ти социалисти може да не ни пускаха да ходим да живеем където искаме, но сега е лесно да намериш подходящата за теб страна :)

Тараторе, много мило, че искаш света да е черно-бял, обаче такъв поглед според мен няма да те доведе до нищо конструктивно.  ::) Защо постоянно се опитвате с gat3way да поставяте въпроса или/или (или соца, или постсоца) и отгоре на всичко ме обвинявате, че защитавам соца и едва ли не искам да го възстановя.  ???
На няколко места вече посочих, че въпросът не стои така и поясних защо. Айде да пробваме пак: представи си, че си пушач и те питам колко цигари изпуши в събота и колко в неделя. А вместо отговор ти започваш, примерно, да ме плюеш, че на, Златко пропагандира пушенето, докато аз просто искам да знам броя на изпушените цигари през двата дена и то с ясното съзнание, че пушенето е вредно за здравето. Нещо такова.
Тогава защо ме пращаш в Куба или Северна Корея при положение, че не съм изразявал одобрения на или желание да живея в такъв режим?
Това е последното обяснение за вас двамата. Ако схванахте - добре, ако не сте - здраве да е.  ;)
« Последна редакция: Dec 15, 2008, 14:58 от Zlatko »
Активен

Без правила няма игра

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #57 -: Dec 15, 2008, 15:45 »
Не виждам какво в мнението ми показва, че виждам света черно-бял. Светът е шарен и аз му се радвам. Твоите любимци го виждаха черно бял и не ми позволяваха да го виждам шарен. Но на теб очевидно ти е харесвало повече така.

Златко, никоя от твоите теми теми няма да доведе до нищо конструктивно. Защото единственото, което правиш е да рИвеш, как нещо си не било така както на теб ти се иска. Ама да направиш нещо по въпроса? Не, това е задължение на някой друг, нали? Твоето задължение е да рИвеш по форумите и наживо.

Ти _персонално_ си отговорен за положението, в което се намира България.

Ние, умните хора, оценяваме свободата, която имаме сега и която ни позволява да вземем съдбата си в собствени ръце. Вместо да квичим по форумите кое колко лошо било, ние намираме решение на проблемите си. А ти продължавай да тъжиш за времето, когато някой вместо теб е решавал кое е по-добре за теб, пускал ти е банани, давал ти е жилище и т.н.

Я кажи каква е ползата от темата ти? Дава ли решение на проблемите на България в момента? Дава ли решение на проблемите на който и да е българин? Или е най-обикновен повод за дрънкате, оплакване и изцепки от типа "а спомняте ли си другарко"? Хубаво, не ти харесва сега, не ти е харесвало и тогава. И какво? Какъв е извода? Каква е ползата? Че търсиш за какво да се оплакваш? Че някой друг ти е виновен, че не ти харесва? Ами свободен си сега, намери си мястото в света и спри да се оплакваш. Вече ти споменах Северна Корея и Куба, като не ти харесват има Швейцария, САЩ, Бахамските острови, Тайланд, Нова Зеландия, ЮАР, Зимбабве, Норвегия, Съветския^Н^Н^Н^Н^НРусия. Намери си най-подходящото място за теб и престани на рИвеш. Не искаш, а? Искаш да продължиш да се оплакваш и все някой друг да е виновен за лошото ти положение. _Ето затова_ България е на такова дередже и ще остане още дълго така. Защото такива като теб са твърде много в България.
« Последна редакция: Dec 15, 2008, 15:57 от tarator »
Активен

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #58 -: Dec 16, 2008, 00:09 »
Г-н таратор, говорите с такова самочувствие и убеденост, че чак сте ми интересен. Златко пуска тема, за да пита кой кога се е чувствал по-щастлив. За някои може това да е било преди 89, за други след, един пие кафе, друг чай, пуши палмал или пък синьо виктори ;)
Ти поне като умен човек, за какъвто се саморекламираш, ще ми кажеш ли дали е умно да разясняваш на някой кое как или по-точно да налагаш мнението си? 
Видяхме вие в Америка как я разбирате тази свобода. Казвам Америка, щото гледам Мексико какви RFID ла... изкарва и как се гордеят, че били сред пионерите, някакси тъжно ми става за просветители като теб. Ти си знаеш, но спри да поучаваш хората кое е за тяхно добро, плз.
Активен

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #59 -: Dec 16, 2008, 01:36 »
edit by neter: Изтрито, съгласно т.6 от правилата на форума.
« Последна редакция: Dec 16, 2008, 09:05 от neter »
Активен