Автор Тема: i\o block divace  (Прочетена 3645 пъти)

onlinels

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 46
  • Distribution: Backtrack 4 R2
    • Профил
i\o block divace
« -: Jan 20, 2009, 19:41 »
Zdraveite.

Izvinqvam se predvaritelno za tova che pisha na latinica.

Znachi iskax da si instaliram kubuntu. Malko sled kato zapochna instalaciqta zapochnaxa da mi izlizat nqkakvi greshki

i\o bloch divace src0 i nqkavi chisla

Zapo4nax da shtrakam biosa i qvno dosta seriozno go omazax.

V momenta ne iska da mi instalira nishto. Sled kato mu dadox load optimize bi trqbvalo da go vurne v purvonachalen rejim samo4e rezultat nikakuv! Ima li nqkakuv nachin da go resetna celq vse edno mu e purvi strt. da mu drupna chipseta ili neshto takova ?

pp. PLS pomagaite che sukvartiranta trea da si  pravi proekta!
Активен

Live to ride and ride to life

shoshon

  • Гост
Re: i\o block divace
« Отговор #1 -: Jan 20, 2009, 20:09 »
Няколко въпроса:
1) Имаш ли Windsows и бачка ли?  Ако да -  не бараи BIOS-a! Ако не - не  load optimal, a load defaults трябва да натиснеш.
2) Kubuntu каква версия е? 9.04 e още в алфа и нe е пригодена за широкия пазар.
3) Какъв ти е харда:  sATA, IDE, pATA, SCSI ?
4) Дай ориентировъчно на колко процента сгафи ( убунту - гурутата какво горе-долу е ставало )
5) На съквартиранта точно Ubuntu ли му трябва?
6) Под "неще да ми инсталира нищо" какво имаш предвид?

Предвид това,че бързаш - чакам да отговориш! Или ме търси ан скайп: linkin4o__
Активен

onlinels

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 46
  • Distribution: Backtrack 4 R2
    • Профил
Re: i\o block divace
« Отговор #2 -: Jan 20, 2009, 20:44 »
Ami defakto grub ne se zarejda. Sukvartiranta mi polzva windows a az do predimalko polzvax ubunti s kde-desktop i se spravqshe dosta dobre! No reshix da maxna samo ubuntu i da si instalna kubuntu.
Igraex si s absolutno vsichko po biosa. Mislq che vsi4ko si e kato predi samoche mai ne e i vuobshte ne znam kak da go opravq. Za momenta ako moje nqkoi da mi pomogne da opravq grub po nqkakuv nachin za da moje da vurvu wina na sukvartiranta.

Kato zapova samata instalacia oshte pri formatiraneto na harda izkluchva X-sa i zapochvat tezi greshki imashe neshto i za shqashimage nqkakvi ei takiva!daje predi malko pak mi gi izpiscvashe!

Harda trea da SCSI zashtoto dokato pravq partetishanite.
Ediniq e MAXTR drygiq e ExcelStor.

Активен

Live to ride and ride to life

shoshon

  • Гост
Re: i\o block divace
« Отговор #3 -: Jan 20, 2009, 21:07 »
Не разбрах Kubuntu буутва ли от CD-то? Това е важно. Откаде да знаем дали е от BIOS или GRUB? Ако е от биос, кубунту или янмада върви или няма да ти намери хард дискове. A всъщност Кубунту намира ли Hard?

Преди да почнеш кажи ми: Сигурен ли си че е от GRUB? Ако е от него трябва да има някакъв номер на грешка  "Error xx".

Ако не си сигурен по добре на барай долното. Аз не съм компетентен да помогна. Ако е от биос би било добре да кажеш дъно, версия на биос и т.н.

Значи първо докато зарешдаш убунту, още в началото има меню - Boot from first hard disk. Би трябвало windows-a да е в мъгалта "Пирви диск".

Второ ако искаш да поправиш GRUB или ще порбваш пак да иснталираш Ubuntu по правилния начин (т.е безпроблемния). Последен шанс е да пишеш в конзолоата (само ако не стане!):
Код:
sudo grub
root (hdx,y)
find /boot/grub/stage1
setup (hdx)
Където x е номера на hard disk , a y е номер на дял. Ако може нека y е 0! Според предположенията ми и x  е 0. Имай предвид че ако някоя от командите върне "Мъгляв" резултат - не си успял.

Трето, ако не стане... взимате диск с едно XP. катозареди диска пускате Recovery Mode (не в началото дето ви вика натиснете F2 (или май там беше не помня) ) та там има опция ( може да на пишеш HELP) FIXMBR и нещо за преинсталиране на буут лоадър.
« Последна редакция: Jan 20, 2009, 21:16 от shoshon »
Активен

onlinels

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 46
  • Distribution: Backtrack 4 R2
    • Профил
Re: i\o block divace
« Отговор #4 -: Jan 21, 2009, 20:36 »
Здравеи отново.

GRUB вадеше грешки 13, 15, 21 според това как съм променял BIOS
В момента ме е страх да пусна нова инсталация защото вчера пак тръгна по едно време  с втория начин който съм посочил малко по доло! ( самоче след като исках да въведа  /home/onlinels и /home дори го направих по едно време само /home не искаше да го инсталира преди малко )

Значи не знам какво точно не беше наред по BIOS  някакси го нагласих. Инсталирах си в момента kubuntu-desktop и върви в момента без абсолютно никакви проблеми :)

Започнах инсталация, когато направих следните партетошани.
/dev/sda1 ext3 / format
/dev/sda2 ext3/home/onlinels format
/dev/sda3 ext3 /home
/dev/sda4 swap

По време на инсталацията ми извади някаква грешка за input/output CD/DVD slow speed не го разбрах точно понеже англииския не ми е много добър.

Не успя да го инсталира.

Започнах нова инсталация без да променяма нищо самоче посочих само  root /
Инсталацията премина перфекрно!

Можеш ли да ми помогнеш да получа малко повече информация за хардуера на машината ми? Мога да инсталирам webmin ако трябва.

пп: Ако имаш желание можеш да пишеш тук а и на skype onlinels
благодаря!

И като си представя, че всичко започна с USplash картинката, странното беше, че понякога я зареждаше с резолюция 1024x768 а понякога не искаше в menu.list беше на vga=792 или на 0x0318 сега мисля, че ще е наред защото забелязвам, че някакси лентата която показва до, каде е заредило ми се струва някакси свалене. След около, час ще птитам защото съм малко зает в момент но ако се окаже, че това работи значи проблема е бил и от преди а не е либсвал някой хедър от кърнела.
( мисля че от gnome-look си инсталирах една рака .deb ня вървеше но като няма .deb  нищо не иска да тръгва освен тези който ги има като приложения )
« Последна редакция: Jan 21, 2009, 20:45 от onlinels »
Активен

Live to ride and ride to life

shoshon

  • Гост
Re: i\o block divace
« Отговор #5 -: Jan 21, 2009, 21:25 »
Другарю, правилното и четливо писане, точното изразяване помагат МНОГО на човека, опитващ се да помогне. Aз съмият понякога бързам и говоря глупости, но... както и да е.

Значи:
1) io block device дрън дрън... Аз не съм от линукс гурутата и до-добре изчакай някои от тях, но...
Аз мисля, че си записвал на презаписваемо или старо CD
2) Не разбрах компютара тръгна или не тръгна в крайна сметка и ако да - под кой от изброените ми начини го подкара.
3) Не се притеснявай за данните на Уинадоуса. Искам да те помоля за едно. Пусни LiveCD -то и от менюто избери Check Media (или каквото там пише с "media" ) и кажи какъв е резултата
4) Не е хубава практика да монтираш home на един хард a твоята директория на друг. Обезсмиляш цалата система.

Ето какво значи грешка 13:
Код:
Originally Posted by The Grub Manual
13 : Invalid or unsupported executable format
This error is returned if the kernel image being loaded is not recognized as Multiboot or one of the supported native formats (Linux zImage or bzImage, FreeBSD, or NetBSD).

Много важен линк от грешка 21 ( Породена от BIOS! )

http://lists.gnu.org/archive/html/bug-grub/2003-02/msg00082.html  <- Като казвам че това е важно, наистина го имам в предвид.

Моите знания се изчерват. Не съм запознат с убунту, така че дано някои се намеси.
Активен

onlinels

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 46
  • Distribution: Backtrack 4 R2
    • Профил
Re: i\o block divace
« Отговор #6 -: Jan 21, 2009, 23:59 »
В крайна сметка компютърът тръгна след преинсталация на цялата операционна система. От Synaptic Package Manager съм инсталирал kubuntu-desktop
Цитат
/dev/sda1 ext3 / format
/dev/sda2 ext3/home/onlinels format
/dev/sda3 ext3 /home
/dev/sda4 swap

Монтирал съм така файловата система за да мога да премахна абсолютно всичко с което е запазило като настройки на kde mozilla gnome и така нататака когато реша да преинсталирам самият линукс. ( и ръчно става но за да се стигне до там да преинсталирам самото OS обикновенно страшно много съм съгрешил )

Последните проблеми който забелязах ( преди да преинсталирам успешно системата ) бяха само с SQAWASHFS това се случваше когато втория хард диск се форматираше.след което се опитваше да ми пусне ситемата от LiveCD но когато страртораше NetworckManager започваха да ми излизат тези грешки за SQAWASHFS

Забелязах нещо на картинката на книжката на дъното : ( Беше оградено и се говореше за AC97 Audio Auto ( което явно няма никакво значение как ще е ) и по надоло видях тези неща )
Цитат
Integrated Peripheras :
Midi Port Address 330 това на картинката е така а в момента е Disable
Midi Port IRQ 10
Ако е включено това системата няма да се инсталира!
Във :
Advanced BIOS Features
( извинявам се предварително за това но неискам даже и да влизам в биоса в  момента  за да видя как точно се казваше )
имаше нешто за Password и странното беше, че тя беше на Setup в момента е на System както и нещо за ОS2-DOS e на NO.
Можеш ли поне да ми какжеш какво ( незнам дали е правилно казано ) означават тези опции!

Когато давах Load Optimize Default системата отново не тръгваше. И това за Midi Port Address 330 си беше на Disable.
Колкото до самото CD записано е на DVD диск на Office 1 Superstore 700mb e пълно на 2-ра скорост е записано когато не искаше да инсталира намери една грешка в него. Но след като някакси нагласих BIOSA инсталацията протече нормално не мисля, че има проблем в него.

В момента :
Цитат
Advanced BIOS Features
това за password  е на System
OS2-DOS e NO
Integrated Peripheras :
Midi Port Address  Disable
Mонтирал само root. Маунтването на който и да е хард диск ( независимо от файловата система ) няма никакъв проблем. Но имам странното чувство, че ако :
Цитат
ext3 /dev/sda1 / format
ext3 /dev/sda2 /home
системата няма да бъде инсталирана. Преди да монтирам само root ми излезе тази грешка за input/output.
Мисля, че сега всичко е наред с изключение на това, че отново при зареждане на системата не подържа 1024x768 но това вече не е проблем от BIOS ( доколкото си спомям беше някои kernel header за SVGA!. )
Мисля, че когато съквартиранта си завери проекта ще го разцъкам по сериозно.

пп: Понеже съм преинсталирал Ubuntu 8.10 няколко пъти преди да започна да се опитвам да инсталирам KUbuntu-Desktop от CD ( от тогава започнах да щракам BIOS ) забелязах, че лентата ( на която се намира Х за затваряне на прозорци ) е изцяло в стил GNOME ( кавява широка ) Сега в момента се промени като на KDE 2 ( тема за Active Window ). Въпреки, че е стандартното Ubuntu 8.10. Не знам на какво точно се дължи това, но със сигурност е на нещо от промените който съм правил в BIOS.

Един път успях да инсталирам KUbuntu самоче от хард диска, за целта използвах Wobi ( под Windows XP не знам кой service pack е но не мисля, че има значение ) Не го запазих, защото не беше инсталирало GRUB. Исках да го инсталирам от USB но имах извесни проблеми който са много далече от темата. Следователно нямам си и на представа защо не иска да го инсталира от CD. И именно там се появяват грешките за I\O block divace sr0 ( в момента не съм сигурен дали е sr0  или src0 - по скоро е sr0 )
« Последна редакция: Jan 22, 2009, 00:36 от onlinels »
Активен

Live to ride and ride to life