От доста време съм се спрял на SuSE, вече open-такова, свикнах му с прищевките, КДЕ 4.1, factory 4.2 е налично, но ще почака. YaST през годините извървя дълъг път, що се отнася до бързодействие, но по отношение справянето със зависимости понякога може да докара нещата до мазало и съответно похабени нерви и загубено време. Пресен пример - последната версия на OpenOffice - инсталирам го, не тръгва, връщам стария - тръгва "от раз". Не знам, възможно е хранилищата да не са били напълно готови, т.е. да са липсвали пакети, без които не може, но YaST си замълча по въпроса, може и в мен да е причината. С глезотията compiz нямам ядове, силно зависи от възможностите на хардуера, по-специално видео-картата. Като цяло съм доволен от SuSE, отговаря на нуждите ми.
@kennedy - Как да направя така, че RealPlayer да пуска .ogg.m3u файлове, ако опираше само до .ogg - ясно...? Може да има нещо специфично при СуСЕ, затова така директно се обръщам към теб.

Да добавя едно приятно нововъведение (поне за мен): сещам се примерно да напиша някаква команда в команден ред - оказва се, че я няма, но системата ми подсказва: (свободен превод) "Тази команда може да бъде намерена в следния(-ите) пакет(-и)...Опитайте да я инсталирате с помощта на sudo zypper <пакет>". Следва инстал и употреба. Безгрижно, нали?