Автор Тема: Коя дистрибуция харесвате и защо я ползвате.  (Прочетена 6480 пъти)

saejoh

• Напреднали
  • Публикации: 271
    • Профил
От доста време съм се спрял на SuSE, вече open-такова, свикнах му с прищевките, КДЕ 4.1, factory 4.2 е налично, но ще почака. YaST през годините извървя дълъг път, що се отнася до бързодействие, но по отношение справянето със зависимости понякога може да докара нещата до мазало и съответно похабени нерви и загубено време. Пресен пример - последната версия на OpenOffice - инсталирам го, не тръгва, връщам стария - тръгва "от раз". Не знам, възможно е хранилищата да не са били напълно готови, т.е. да са липсвали пакети, без които не може, но YaST си замълча по въпроса, може и в мен да е причината. С глезотията compiz нямам ядове, силно зависи от възможностите на хардуера, по-специално видео-картата. Като цяло съм доволен от SuSE, отговаря на нуждите ми.
@kennedy - Как да направя така, че RealPlayer да пуска .ogg.m3u файлове, ако опираше само до .ogg - ясно...? Може да има нещо специфично при СуСЕ, затова така директно се обръщам към теб. ???
Да добавя едно приятно нововъведение (поне за мен): сещам се примерно да напиша някаква команда в команден ред - оказва се, че я няма, но системата ми подсказва: (свободен превод) "Тази команда може да бъде намерена в следния(-ите) пакет(-и)...Опитайте да я инсталирате с помощта на sudo zypper <пакет>". Следва инстал и употреба. Безгрижно, нали?
« Последна редакция: Feb 01, 2009, 23:17 от saejoh »
Активен

SUSE Linux, Ath XP 1700+, Biostar M7NCG, More pictures at http://www.snimka.bg/album.php?album_id=20268

Lord Bad

• Напреднали
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
На домашния ми десктоп - Arch Linux. Това ми е любимата дистрибуция по следните причини - позволява лесно да се персонализира и оптимизира всичко в системата, използва просто BSD-подобна init система, има много добър пакетен мениджър и доста пакети в официалните хранилища. Пакетите са оптимизирани на i686 или amd64 архитектури и се обновяват изключително бързо. И едно от най-важните неща - дистрибуцията е от типа rolling realease, т.е. слагаш един път и никога повече не чакаш кога ще дойде новата версия - винаги си на нея просто с една команда(sudo pacman -Syu ;-)).
На домашния лаптоп - Fedora 10. Другата ми любима дистрибуция. Като ме мързи да се занимавам да настройвам Arch е добра алтернатива.
На служебната машина - Ubuntu 8.10. Същата работа като Fedora горе-долу, но с по-лесен достъп до несвободни библиотеки и приложения, което прави setup и супер бърз.
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

LinuxFanUNIX

• Напреднали
  • Публикации: 408
  • Distribution: Slackware 12.2
  • Window Manager: KDE 3.5.10
    • Профил
След като пакетната система не зависи от ядрото, не може ли на Debian 5.0 с Linux Kernel да се добавят портовете... По-точно знам как да си ги инсталирам (намират се в инсталатора на PCBSD и с две команди да ги метна в /usr/ports/)  обаче ще се появят ли допълнителни проблеми...

Благодаря предварително!
Активен

AgentOrange

• Участници
  • Публикации: 5
  • Distribution: Gentoo/Debian
  • Window Manager: KDE 4.x
    • Профил
Ами сложи си Gentoo - неговата пакетна система (portage) е доста подобна.
Активен

tyuio

• Гост
ами обясни за какво са ти портовете под Дебиан. Пакетната и система е силата, която притежава.
Активен

sdr

• Напреднали
  • Публикации: 655
    • Профил
Gentoo - който не е опитал той не знае - всичко както го искаш когато го искаш и няма "ми разработчиците така са решили" или поне е най-малко сред всичли дистрибуции
Активен

Kras

• Напреднали
  • Публикации: 155
  • Distribution: Arch
    • Профил
Arch Linux - най-добрата дистрибуция на която съм попадал.
Ubuntu - бързо се конфигурира и е лесен за използване.
Активен

LinuxFanUNIX

• Напреднали
    • Профил
ами обясни за какво са ти портовете под Дебиан. Пакетната и система е силата, която притежава.
Ми искам просто да си сложа портовете на Debian-а... Просто за някои неща нямам обяснения, но просто ги желая...

За Gentoo портовете - не са толкова на брой колкото на BSD... Правя прост пример - в портовете на Gentoo няма kate или k3b, обаче в BSD ги има...

И т.н.

Просто ако си сложа портовете, може ли да се появят някои проблеми...?

Благодаря предварително!
Активен

task_struct

• Напреднали
  • Публикации: 576
  • Distribution: Kubuntu 14.04
  • Window Manager: KDE 4.13
    • Профил
http://gentoo-portage.com/kde-base/kate
http://gentoo-portage.com/app-cdr/k3b

Ами ако ги има? Какво правим ?

Цитат
Gentoo - който не е опитал той не знае - всичко както го искаш когато го искаш и няма "ми разработчиците така са решили" или поне е най-малко сред всичли дистрибуции
С КДЕ 4 ebuild-овете доста се оляха, но иначе дистрибуцията е супер :)
Активен

"Minds are like parachutes. They only function when they are open." - James Dewar

irc.freenode.net  / #linux-bg

zulenica

• Напреднали
  • Публикации: 29
  • Distribution: CentOS
  • Window Manager: KDE
    • Профил
За сървърните системи (апликейшъни, СУБД-та, Файлови сървъри) използвам CentOS. За работните станции използвам CentOS и Fedora. За Firewall-а ползвам IPCop с прекомпилирано ядро за трафик контрол по IP.
Доказани с качеството си дистрибуции, лесни за администриране и с достатъчно налична литература и добра документация. А и от самото начало на запознаването ми с Линукс, използвах Red Hat и от там тази любов към CentOS и Fedora. [_]3
Активен

Когато човек се ражда, всички се радват, а той плаче. Човек трябва така да живее, че когато умре, всички да плачат, а той да се радва.

phantomlord

• Напреднали
  • Публикации: 1832
  • Distribution: Debian Sid
  • Window Manager: KDE 4
  • Fall to your knees and bow to the Phantom Lord
    • Профил
Ми искам просто да си сложа портовете на Debian-а... Просто за някои неща нямам обяснения, но просто ги желая...
Не всичко дето хвърчи се яде! Ако знаеше достатъчно за пакетната система на Дебиан и портовете на ФрееБСД, щеше да ти е ясно, че не е възможно.
Активен

http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Linux - connecting people...

aaaaaa

• Напреднали
  • Публикации: 971
    • Профил
Цитат
След като пакетната система не зависи от ядрото, не може ли на Debian 5.0 с Linux Kernel да се добавят портовете... По-точно знам как да си ги инсталирам (намират се в инсталатора на PCBSD и с две команди да ги метна в /usr/ports/)  обаче ще се появят ли допълнителни проблеми...

Благодаря предварително!
Пакетната система не е всичко, което определя една дистрибуция, но е едно от основните неща. Така че ако искаш да ползваш пакетната система на FreeBSD най - добре си сложи точно FreeBSD. Що се отнася до Gentoo - от сблъсъка ми с Gentoo и FreeBSD аз лично бих предпочел да сложа на машината си FreeBSD (но пък това беше преди доста време, сега може и да е по - различно).
Активен

...to boldly go where no one has gone before...

tvkkk

• Напреднали
  • Публикации: 83
  • Distribution: Arch linux
  • Window Manager: lxde
    • Профил
Arch linux на домашната машина и служебния лаптоп. Lord_Bad достатъчно писа за дистрибуцията и причините за да я избере. Аз нямам какво повече да добавя.  На EEE PC-то ubuntu, на служебните машини различни дистрибуции - дебиан, Centos, FreeBSD  и от скоро Opensolaris.
Активен

svejaka

• Напреднали
  • Публикации: 44
  • Distribution: ArchLinux
  • Window Manager: KDE4.2
    • Профил
Ползвам съм доса дистрибуций тъй като обичам да експериментирам.Пробвал съм Suse, Red Hat, Fedora, Debian, Slackware, Ubuntu.През 2005 се запознах за пръв път с Gentoo и идеята доста ми допадна.Инсталацията ми беше доста трудничка, но пък доста поучителна, както и цялостното ми използване на това дистро.Най-много ми хареса portage и начина по който се справя със зависимостите.Не ми хареса обаче времето което трябва да отделям за компилация и настройка на системата (компютъра ми не е от най-бързите).
Преди месец реших да дам шанс на някоя друга дистрибуция.Спрях се на Arch linux и мисля че доста време ще прекарам с него.Страхотен е !
Напоследък нямам много време да се занимавам с линукс...но бих изчел всяка информация която намеря за Arch-а.
Активен

Mainboard: GB K8N Pro-SLi | CPU: AMD Athlon 64 3000+ | Cooler: CM Vortex TX | Video: Asus EN6600 Silencer | HDD: Seagate 200GB | RAM: 3x512 DDR 400 | Monitor: Asus MM19SE 19" | PSU: Antec SL300S -> RIP...now old Codegen

LinuxFanUNIX

• Напреднали
    • Профил
Добре. Ами ако си сложа Gentoo портовете на Debian-а - ще имам ли проблеми...?
Активен