1. Mandriva e само за начинаещи и не става за професионалисти
Общо твърдение. Какво точно се подразбира под "не става за професионалисти". Би трябвало всяка дистрибуция да става за професионалисти, от части в това се крие професионализма. Въпроса стои в това кое е удобно за професионалистите. Гадното в мандрива е, че в Live CD-тата /май имаше нещо такова, не съм сигурен за сегашните релийсове/ не са включени много инструменти за разработчици като например cmake.
2. Mandriva е само за desktop и не става за сървърни инсталации
Съгласен съм, че това е грешно. Мандривата дори е доста удобна за сървъри, тествал съм.
3. Mandriva e бъгава, в нея пускат софтуер базиран основно на бета версии
Отново може да се разбира по много начини. Разбира се, в alpha/beta/rc релийсовете се пускат такива програми, но това е нормално за повечето дистрибуции (например рядко има alpha/beta/rc в Slackware current, но има, като KDE 4.2 RC).
4. Mandriva се зарежда бавно и работи бавно
Съгласен съм, че това е мит. Бенчмаркове показват, че мандрива по нищо не отстъпва на убунту по бързина.
5. Mandriva пуска много услуги по-подразбиране
Пуска много услуги в сравнение с минималистични дистрибуции.
6. Mandriva има много проблеми със зависимостите в пакетите
Това основно идва от факта, че потребителите имат навика да инсталират RPM-и за други дистрибуции. Тук не ми се спори, защото вече съм спорил с теб на тази тема (в коментарите на някой скрийншот май беше).
7. Няма много пакети и хранилища за Mandriva
Пълни глупости. Мандрива има много добро хранилище от софтуер, и до колкото знам, е втора по брой на пакети след дебиан.
8. В Mandriva не се поддържат много хардуерни устройства, които се поддържат стандартно от другите дистрибуции
Има основание да се говори така. В 2008.0, USB flash-ките не ми работеха както и gspca камерата. Но не мога да споря тук, не разбирам от хардуер.
9. Mandriva e платена и несвободна
Това пък трябва да е казано от някой, който е много незапознат с дистрибуцията.

Наистина пълна глупост.
10. В България никой не ползва Mandriva
Ползва се, но едва ли ще има голям интерес, при положение, че се разнасят тези митове за нея