Автор Тема: Смях  (Прочетена 305571 пъти)

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5099
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #945 -: Днес в 05:33 »
Тия скарички как ми замязаха на стари 2U сървъри - Пентиум (горе-долу така грееха)  [_]3
https://www.youtube.com/shorts/pjfzPaeho_s
..големия и малкия (брат) за последно заедно (може би)

П.П. Започва да ми се изяснява картинката - защо ген. Джанг Юша се върна недоволен от Мацква и после свърши на топло (явно плешизавъра е издал заверата на другаря си Си, а оня решил за съкрати корупционната верига и.. пеликаните в кауша)

--
и кратката история на един (друг) народ...
https://www.youtube.com/shorts/8fy_hgGQTY4
« Последна редакция: Днес в 06:21 от remotexx »
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 6483
    • Профил
« Отговор #946 -: Днес в 11:43 »
От около две години и повече не закусвам и се чувствам много по-добре през целия ден.
Само да вметна. Някой, ако иска, да пробва.
Обаче не трябва да се яли нищо предната вечер.
Ако сте не се нахвърляли късно вечерта, ще се събудите гладни като вълк и няма да се получи.

Това да не е вариация на т.нар. "лечебно гладуване" ?  ;D

Вижда ми се малко рисковано ...
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8987
    • Профил
« Отговор #947 -: Днес в 12:57 »
И тук ще те питам, какво от чувствам се много по-добре, не разбра?  ;D

Няма нищо рисковано.
Това, което се случва е, че като ядеш в ограничен период от деня ( в рамките на няколко часа ) и през останалото време не хапваш нищо, нивата на глюкоза се увеличават в този ограничен период, вместо да са високи през целия ден.
Панкреаса ти трябва да отдели инсулин само през този период, не през целия ден, защото не муаш през целия ден нещо.
Така увеличени нива на инсулин в кръвта имаш само в ограничен период, като така не стигаш след две десетилетия или повече до инсулинова резистентност и диабет тип 1. Не изтощаваш панкреаса, което би довело до диабет тип 2.
По-леко ти е, имаш и повече енергия.

Ще го повторя. Ако не ядеш късно вечерта  ( там след 7 часа вечерта например ) , няма да се събудиш гладен като вълк сутринта и да се нахвърлиш на някакви сандвичи. Изобщо дори не си гладен.

Може да кажеш, че е част от лечебно гладуване, но това само поради условностите, в които живеем. Всеки гледа да яде три пъти на ден - закуска, обяд, вечеря. Това са условностите. Спрямо тях, можеш да кажеш, че е режим, който има и лечебен ефект. Отдалечава сериозни хронични здравословни проблеми. Или дори би ги елиминирал.
На запад наричат това intermediate fasting. Не съм сигурен, как се превежда.
Но идеята зад него е, да имаш дълги периоди без хранене в 24 часовия часови период. От порядъка 14-18 часа в които нищо не хапваш.

Това, заедно с елиминирането или силното ограничаване на определен тип храни, наистина помага на здравето и дори може да елиминира и вече възникнали хронични проблеми.

Но това е опростено описание на всичко.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #948 -: Днес в 13:35 »
Цитат
И тук ще те питам, какво от чувствам се много по-добре, не разбра?  ;D

Ми хубуу де, мога да те уверя,че всичко разбрах, както винаги.  ;D
Имам перфектно здраве, почти нямам вредни навици.
Надявам се, и ти.

Но,все пак ... при някои условия, няма ли риск от поява на язва ?
Пък и, по принцип, за язваджиите това си е сериозен риск.
Не се заяждам, просто така тръгна темата ...
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #949 -: Днес в 14:01 »
Язва от какво?
Нещо трябва да предизвика разрушаването на стомашната стена.
Не виждам, как липсата на храна може да доведе до това.
Стомашна киселина се отделя в процеса на хранене.
Когато тялото ти знае, че получава храна.

Ако това си имал предвид.
Също, ако пиеш достатъчно вода, ще имаш достатъчно вода и да образуваш този защитен слой върху стомаха, който те предпазва от високата киселинност. То е като слой слуз отвътре на стомаха.
Това е и много основателна причина 20-30 минути преди ядене да обърнеш една голяма чаша с вода.

Не съм сигурен, как се получава изобщо язва.
До това никога не сме стигали.
Но няма да се учудя, да е точно поради липса на достатъчно вода, за да се образува този защитен слой. Вода, не сокчета или бира. Проста водичка.

Да допълня, за храненето по принцип, глюкозата и инсулина.
Понеже много хора имат такъв проблем, а съм сигурен, че и не малко дори не знаят. Лъжица ябълков оцет също 20-30 минути преди хранене ( разтворена в чашата вода например ), възпрепятства глюкозния пик, който би се образувал при консумацията на някои храни, като по този начин значително ограничава и щетите.
А понеже не се и движим достатъчно, както би трябвало да направим след хранене, това спомага и за не толкова бързото трупане на килограми.

Нарочно го казвам, защото имам лични наблюдения. Аз също не се движа достатъчно. Даже почти никак.
Благодарение на вече споменатите неща и режима на хранене, свалих килограми и обиколки.
Разбрах го, по дрехите си.
Дори си върнах някакви номера назад, защото отново мога да обличам дрехи, които не ми ставаха по едно време.
Ще трябва да правя упражнения, ако искам плочки отново да имам, но въпросът е в това, че направих корекция на някакви сантиметри около талията, без да увеличавам движението, а само чрез промяна на режима на хранене и ограничаването на някои храни. Без физически усилия.
Повечето хора си мислят, че е невъзможно и затова и говоря тук. Защото, ако човек знае, че е възможно и как да го направи, ще го направи.
Надявам се.
Хората са мързеливи и не много от тях са склонни да си променят начина на живот, но това поне могат да променят и не е трудно. Не би трябвало да е трудно поне. При мен не беше.
Но трите хранения на ден, както и разни снаксове между тях, сокчета, подобни простотийки и това през целия живот, са си силни навици, за преодоляване.

Общо взето, правилото е едно. Ако не си гладен, не яж абсолютно нищо.
И не пий нищо, което има енергия в него.
Ако си гладен, изчакай 30 минути. Ако все още си гладен, тогава яж.
Вече ограничаването на някои храни може да се окаже по-трудно, щото лакомията си е слабост  :D
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #950 -: Днес в 16:20 »
   Така и така стана дума за стомашни сокове ...  ;D

Meet Michel Lotito, the Man Who Ate an Entire Airplane
https://www.guinnessworldrecords.com/news/2022/10/the-man-who-ate-metal-monsieur-mangetouts-strange-diet-722640

Това го бях чел още като ученик в БТА "Паралели", и мислех,че е бъзик.
Оказа се вярно !

Баф мааму и стомашни сокове,направо концентрирана сярна киселина  ;D

Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5099
    • Профил
« Отговор #951 -: Днес в 17:51 »
Да дам и аз своите 5 цента  [_]3

и аз обик. не закусвам, навик ...още от студентските години - понеже студентския стол отваря(ше) чак за обяд (и вечеря)
за intermittent fasting е добре, но съм чувал че още по-добре е пълно 24 часа даже най-добре 36 часа минимум (поне веднъж в месеца) понеже организма първо изгаря глюкозата в кръвта (не е само /от/ захар, напр. белия хляб се разгражда по същия начин) и за 12 ч. обик само се изразходва глюкозата затова и това с 18+6 е една идея по-добре (да изразходва и депото в черния дроб) Обаче другата мин. 24 ч. там вече организма минава в режим на кето-ацидоза (т.нар. кето) и сменя горивото от глюкоза почва да гори подкожна мазнина, обаче... ако устискате 36 ч. (не ежедневно де) има още един бонус (но макс. 72 ч.)  та в тоя интервал 36-72 ч. организма още не е започнал да разгражда и мускулна маса, но активира и един процес наречен макрофагия (може и да бъркам некой термин - който иска да изгледа видеото) та макрофагията рециклира и/ли разгражда лоши/увредени клетки и такива с кофти ДНК даже и някой видове рак (питайте некой които ходи на химиотерапия като същевременно се лекува и с гладуване - повечето твърдят че гладуването ги оправя по-добре от химиотерапията)

https://www.youtube.com/watch?v=iIc7wYm6kYs

--
Понеже там се говори че инсулинова резистентност е добре, па докторите ще ви кажат че е зле - уточнявам: тя тази /от гладуването/ е физиологична и е хубава, за разлика от хроничната която е кофти... физиологичната е обратима без проблеми а и организма се настройва да реагира правилно на промени в количеството глюкоза/инсулин в организма (инсулина само я пренася до склад в мастните клетки - поради което доста хора седят на ниска глюкоза /че само т'ва мерят изследванията/ а колко е работил инсулина да я разкара от кръвта в мастните клетки никой не мери и хоп един ден диабет щото инсулина вече фърля и той кърпата и не може да насмогва, организма се опитва да отреагира с инсулинова резистентност "ми кво да правя като имам повече глюкоза в кръвта /нема кой да я разкара - дигам резистентност" и това работи ..до време, после идват яките хапове - до живот)

--
имаше и още едно видео от една бабичка - тя е малко пристрастна но (вие ще го отсеете) ако го намеря ще го постна и него тук (малко е по длъжко)

намерих го и другото видео
https://www.youtube.com/watch?v=KVXnVe8eOkM

--
още нещо (т'ва няма да мога да го изровя вече) един пич обясняваше как имаме 3 вида мастни клетки:  един вид разтворени в кръвта - за директно усвояване, мас и сланинка.. като движейки се нагоре по веригата другите не са за директно усвояване а възстановява по-долните т.е. сланина директно не може да се изгори требе първо да изчерпа по-долните, но и пък ако ги изгориш до 0% то сланинката пък няма какво да захранва и не се топи, освен това и факта че тия най-низшите се захранват и от двете страни т.е. първо от храната т.е. организма си къта маста и сланинката за накрая
Та всичкото това само за да обясня че последните 15-20% подкожна мазнина не е добре да ги разкарате (макар че мъжете могат да паднат и до 8-10%, жените 15%  - под това вече е животозастрашаващо (спира им цикъла и т.н. ако паднат на 10%)
т.е. ако сте били нормално 100 кг. преди (да кажем студентски гладни години) сега е нормално да сте около 110-120 кг. (в смисъл здравословно)
А, освен това последните десетина процента се свалят предимно със спорт (понеже диетите по-горе обясних как работят и организма наваксва - освен ако не горите повече калории от обик.) а и.. по-лесно се лъже организма откъм горенето на калории (ми така де - не знае за какво са ви, може да ви гони лъв) отколкото при приема т.е. там имаше научни изследвания че ако е рязка промяната т.е. намалите приема на храна с повече от 10% организма се усеща и компенсира (докато разхода не го лимитира щото не знае къде отиват - може да е за нещо животоспасяващо). И там разните му диети на принцина само т'ва и т'ва ям или такива не ям също не вървят - да устискате макс няколко месеца после организмна си иска (най-вече протеини понеже сме ходещи мръвки имаме нужда от тухлички и градивни елементи) та откъм диетите ми препоръчваха наскоро неква Зона, но не съм я пробвал въпреки че познавам хора които само с тая зона се оправиха (обаче трябва много вереме т.е. воля, а и.. повечето ги мързи да смятат - не калории а блокове)  [_]3 интересно биричиката колко ли блока е  ::)

--
Ха, даже и линкове намерих (или е по популярна отколкото очаквах или.. остарявам вече не съм в час с новите течения)
https://hranaibalans.com/
https://hranaibalans.com/zelena-zona-retsepti/

даже имат и тортички - дето са здарвословни  :P

- та при зоната пък.. важно е да има от всичко по малко и пропорционално, че нещо ако излезе извън порпорция.. все ще се натрупа някъде по тялото /вместо да се усвои директно/ - Никакви такива аз мръвка не ям, или пък съм само на жито (един доктор гастроентеролог-хирург веднъж обясняваше че тия житните, като ги отворя казваше и да не ви казвам стомасите им на какво приличат отвътре.. дроб-сърма)

--
ще спра дотук че то стана цело евро (на дребно - от на по 5 цента, 5 цента...)  ;)
« Последна редакция: Днес в 18:41 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #952 -: Днес в 18:55 »
Понеже Ремо заговори за калории, не е точно до изхразходване на калории.
Не е простата математика.
Има значение, от какво идват калориите.
Ако говорим за инсулин, кръвна захар и кетони, ще трябва да се говори и за произхода на калориите.

Одеве споменах, че трябва да се ограничат някои храни. В частност, въглехидратите.
Енергията трябва да идва от животински мазнини. И разбира се, трябва и протеинче да има, за да можем да възстановяваме клетки и изобщо тъкани.

Въглехидратите директно се преобразуват в глюкоза, която води и до изливане на инсулин в кръвообращението.
Животинските мазнини бавно отдават енергията си и освен това са най-плътнозаредения с енергия източник.

Другото, което трябва да се ограничава е олиото. Почти всякаквите растителни мазнини.
Зехтин може да се ползва, кососово масло и може би това от авокадо, но то за салатки и т.н. И кокосовото не става за готвене, бързо започва да пуши.
Точно слънчогледовото и останалите подобни мазнини запушват съдовете. Артерии и вени.
Мелекулите са прекалено малки и се захващат за стените на кръвоносните съдове, ако някъде има дефекти и там започва да се трупа плака.
Животинските мазнини не могат да го направят.

Това, за което Ремо говори като ефект от по-дългото гладуване (48 часа за да се активира) е автофагията. Както той обясни, понеже тялото не получава външна храна, изразходва глюкозата и глюкогена, след това преминава в режим на горене на мазнини ( кетозата - след 36 часа  ) и накрая се стига и до автофагията - тялото започва да разгражда дефектни клетки, ненужни протеини, които се носят в кръфта от разни процеси, остатъци от бактерии и вируси, започва да усвоява всеки източник на енергия, като по този начин започва да се чисти. Чисти се дори от ракови клетки и зачатъци на такива. Много полезен процес.
Трябва ти водичка, за да разкараш и всички токсини.
Като цяло, по време на гладуване е добре да си се пие вода. Особено, ако имаш проблеми с бъбреците и ако работят по-бавно. Трябва и да се добавят минерали към водата ( розовата сол например или просто морска сол ), за да се поддържа електролитния баланс.

Не е толкова трудно и да се гладува четири или пет дена.
За пореден път го видях тези дни, понеже се разболях. Нямах апетит, не ми се ядеше нищо и дори ми се гадеше от храна. Нямах проблем да не ям. Накрая се оправих. Още кашлям, но съм добре всъщност.
За мен е странно, защото изглежда тялото само знае, какво да прави. Да не яде.
Влизаш в режим на автофагия след няколко дена и започваш да чистиш токсини, вируси и подобни неща.

Гладуването също може да възстанови и инсулиновата чувствителност, ако някой има резистентност.
За това, не съм сигурен, какъв режим трябва да се спазва обаче.

Както Ремо обаче каза, хубаво е човек от време на време да си гладува за малко по-дълго.
Нищо няма да му стане, а ползите са значителни.
Активен