Автор Тема: Смях  (Прочетена 331479 пъти)

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5398
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #1005 -: Mar 20, 2026, 23:59 »
https://www.youtube.com/watch?v=O8-6HAN7G9s
Никсъне, теб каква ти е специализацията?
Не е авторско право, май и криминално т.е. наказателно не е... аз доколкото си спомням май имаше само още вещно и... а бе те май много видове са се навъдили напоследък

Сега ИТишниците като нас Технологичното право ли ни лови, а? Да търсим технолози значи  ;D
« Последна редакция: Mar 21, 2026, 00:03 от remotexx »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1006 -: Днес в 05:03 »
Биткойните не се търкалят по пътя...
https://www.youtube.com/shorts/tgIqMeMngoI
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4746
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #1007 -: Днес в 08:06 »
Намерих на паркинга 50 цента  :D
Основно данъчно и наказателно, това на въпроса. Гражданско рядко пипам, и то най-вече за познати/роднини. За технологично право не знам, поне у нас :)
Те основно са три клона, по тях е държавния изпит- наказателноправни науки, публичноправни науки, гражданскоправни науки, или поне тъй ги наричаха, като завършвах аз.
Най-лесно се минава наказателното, там са два кодекса и един закон накръст- НК, НПК и ЗИНЗС. Публичноправните науки(административното право) имат малко повечко за четене, тука са и данъчните закони, и вече най-сложното е гражданското- там е мамата си евало, най-обширния клон на правото, доксан докус кодекси и закони.

След като завърших чух, че въвели и дисциплина "информационно право" - предполагам, че ще е към гражданскоправните науки, но не съм се интересувал какво точно обхваща. Та това, предполагам, ще е за ИТшниците :)

П.П. Сега поразрових малко, ей-тука има учебна програма по информационно право:
"Чрез изучаването на дисциплината „Информационно право" се получават основни знания относно действието на правото във виртуална среда."
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/content/download/345773/2222749/file/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%20%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE%20%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE.pdf

П.П.П. На тез адвокатите им да внимават в какви пари си вземат хонорарите  ;D
https://dnes.dir.bg/krimi/nad-1-mln-falshivi-evro-sa-otkriti-v-sofiya-video
« Последна редакция: Днес в 09:01 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1008 -: Днес в 15:29 »
Едно време към фирмите (по големите) имаше и т.нар. юрисконсулти те по какво са специалисти... данъчно или админстративно (а то всъщност колко специализации можеш да имаш...щото при ИТишниците или си мрежар или не си, или си програмист или не си, а най-страшното е когато видиш прогамист с отвертка)
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4746
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #1009 -: Днес в 18:00 »
Едно време към фирмите (по големите) имаше и т.нар. юрисконсулти те по какво са специалисти... данъчно или админстративно (а то всъщност колко специализации можеш да имаш...щото при ИТишниците или си мрежар или не си, или си програмист или не си, а най-страшното е когато видиш прогамист с отвертка)

То и сега ги има. Данъчното е част от административното, поне у нас. Определена специализация няма (т.е. няма законово фиксирана такава - щом имаш диплома, на теория можеш да се вихриш по всичко). Юрисконсултът е служител на фирмата с юридическо образование, защитава й интересите в спорове и т.н., той е на заплата към фирмата, адвокатът е за себе си. Но като фигура в съда е едно и също, дали адвокат ще представлява фирмата (по договор), или неин служител- юрисконсулт. Масово държавните структури са представлявани в съда от юрисконсулти - като процесуална фигура, са равноправни- адвокат, юрисконсулт.

Специализацията е доста условна. У нас няма адвокат да речем, само по гражданско, или юрисконсулт само по административно, т.е. както писах, няма нормативно ограничение и такава нормативна специализация. На юрисконсулта каквото му спусне шефа като казус- това е. Адвокатът може да си избира- пр. тоя клиент не ме кефи и казуса му е смотан, тоя ме кефи и казуса му ме кефи, и така. Е, то юрист по всичко също няма - избираш си там едно направление, или 2-3, и си караш по тях. Говоря за адвокатите. А иначе прокурорите са си наказателно, като в някои редки случаи влизат и по граждански, и по административни дела, законово определени, а съдиите в големите съдилища (окръжните) са разделени на отделения- наказателно, гражданско, търговско, при тях има нормативно определена специализация. Отделно си има административен съд (специализиран в една материя)- там са по административното право. В някои районни съдилища (първоинстанционните- най-ниския по степен съд е районният) също има разделение на гражданско и наказателно отделение- примерно големи градове като София, Пловдив, Варна.

П.П. И сега нали сме в секцията смях.. познат колега ми разправя преди години един случай, полицията дебнела сделка с наркотици- някакви ще идват да купуват по-голямо количество, от едър дилър. Направили засадата, едните дали парите, другите дали материала, като ги сгащили, се оказало, че купувачите дали фалшиви пари, а продавачът продал фалшив наркотик. Не знам как се е развил случаят по-нататък в съда, освен че със сигурност на тия с фалшивите пари са им праснали обвинения, за неистински парични знаци. А какво е станало с дилъра, нямам идея  ;D
« Последна редакция: Днес в 18:12 от Nik123 »
Активен