Автор Тема: Препоръчайте програми  (Прочетена 4045 пъти)

m0bik0m

• Напреднали
  • Публикации: 34
    • Профил
Препоръчайте програми
« -: Mar 02, 2009, 23:05 »
Здравейте, начинаещ съм с линукса и наскоро инсталирах Убунту 8.10. Пуснах си нет това онова , но искам да си и инсталирам някоя друга програма. Опитах със скайп , но ми изписва някакво грозно съобщение и въобще не ми дава да натисна "Install Package". Съобщението което ми изписва като се опитвам да инсталирам скайп е : Dependency is not satisfiable : libqt4-core.

Също така нещо виждам че не се подържа вече xmms , така че ще съм благодарен и ако препоръчате някой плейър освен mplayer , за слушане на музика. Също така ще е добре да кажете някоя друга програма да сложа , да имам че , не искам да питам постоянно за всяко нещо поотделно. Мерси.
Активен

ilian_BIOS

• Напреднали
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Препоръчайте програми
« Отговор #1 -: Mar 02, 2009, 23:22 »
Отваряш си Synaptic и слагаш libqt4-core и за плаеъра, Audacious е по добро попадение от xmms, ако искаш пробвай и Exaile би трябвало да го има в синаптика. Ако убунтуту е с Pulse Audio си дръпни и плъгина към audacious pulse audio нещо си беше ще го видиш.
Активен

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 02, 2009, 23:45 »
Бих ти препоръчал VLC Player, има го в хранилищата, става за слушане на музика и гледане на филми.
Активен

m0bik0m

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 03, 2009, 00:02 »
Някакво обяснение имате ли защо не може да се инталира скайп и ми показва това съобщение "Dependency is not satisfiable : libqt4-core".
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #4 -: Mar 03, 2009, 00:12 »
Много ясно е казано че имаш проблем с тази зависимост. може в хранилищата ти да я няма или да е счупена. както ти препоръчаха по горе опитай да я инсталнеш на ръка.

sudo apt-get install libqt4-core
Активен

m0bik0m

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 03, 2009, 00:19 »
edited post.
« Последна редакция: Mar 03, 2009, 01:03 от m0bik0m »
Активен

ilian_BIOS

• Напреднали
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 03, 2009, 02:08 »
Някакво обяснение имате ли защо не може да се инталира скайп и ми показва това съобщение "Dependency is not satisfiable : libqt4-core".

??? с ква цел е горния ми пост..
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 03, 2009, 10:33 »
  За всички платформи - VLC е далеч по - добър от всичко http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=34087.0  .Инсталирай Synaptic - и от там също можеш да инсталираш тези библиотеки, че и много други неща. Също и Kpackage - той е за дебиански пакети
« Последна редакция: Mar 04, 2009, 10:07 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 03, 2009, 10:38 »
Първо си оправи хранилищата, предполагам там ти е проблема, трябва да имаш интернет за да ги ползваш, направи ги така като на снимката и след това пробвай да инсталираш пак скайп. Може да ти е станал проблема ако си инсталирал дистрото и си нямал интернрт, то проверява, вижда, че нямаш достъп до тях и забранява хранилищата, а пък точно те се ползват най-много. 

Аз пак да попитам, как правите с VLC-то, като свърши песента и започне следващата volume-то да си остане същото и еквалайзера също, аз пробвах да слушам музика, ама то тва на всяка песен си си връща неговото и ...
« Последна редакция: Mar 03, 2009, 10:39 от tolostoi »
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #9 -: Mar 03, 2009, 10:43 »
  Отговорил съм с горния пост - вижте  и това http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=33724 .     ЧЕСТИТ 3 МАРТ !!!
« Последна редакция: Mar 03, 2009, 11:52 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

m0bik0m

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Mar 03, 2009, 12:00 »
До момента всичко, кажи речи, върви по план - инсталирах skype, synaptic, mplayer, audacious, само дето ми е малко смешно, че не мога да си направя нета да ми е готов, а не след всеки рестарт да пиша наново настройките. Направих си файла resolv.conf, но явно нещо не съм го направил като хората. Също така, трябва да видя как мога да си сложа кирилица на клавиатурата, защото е цигания да пиша на латиница, за което се извинявам. Да не повярва човек, вече и звук имам и, кажи речи, съм в джаза. Тепърва започвам да чета как се сменя кирилица през клавиатурата.

edit by neter: Редактирано, съгласно т.3 от правилата на форума. Когато нямаш възможност да пишеш на кирилица тук, използвай онлайн конвертора, който можеш да намериш сред бутоните при писане на пост (бял бутон със син надпис OFF по подразбиране).
« Последна редакция: Mar 03, 2009, 23:20 от neter »
Активен

gizi_

• Напреднали
  • Публикации: 521
  • Distribution: Debian/Lenny, SLES/9-11
  • Window Manager: Gnome 2.22.3
    • Профил
« Отговор #11 -: Mar 03, 2009, 13:30 »
Кирилицата има толкова теми, че просто не е истина!!! Погледни като натиснеш десен бутон на панела си има да добавиш разни нещица. Там има едно което би ти помогнало да си разрешиш проблема ти с кирилицата. Относно звука виж малко из google. Sound card на creativ под линукс са малко по особенни по мой наблюдения. Виж убунту има един хардуерен manager който може да ти помогне в случея. sudo jockey-gtk виж там какво ти казва. Както и какви настройки имаш на алса. Кой sound server ползваш. Не пробвай да инсталираш драйвери преди да си поразцъкал малко. Дай един lspci.
Активен

m0bik0m

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Mar 03, 2009, 13:35 »
mobikom@mobikom-desktop:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P PCI to AGP Controller (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600]
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600] (Secondary)
02:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:09.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy LS
02:0c.0 Ethernet controller: Hangzhou Silan Microelectronics Co., Ltd. RTL8139D [Realtek] PCI 10/100BaseTX ethernet adaptor (rev 01)

Сега чета за кирилицата , и как трябва да вметна един текст  в един документ в директорията "/etc/X11/xorg.conf" , но нещо не намирам секция " Input Device " , затова съм още в стадии изучаване. Не изглежда нещо сложно , знам че се е изписало много , но като се има в предвид че още съм зелен в тази област , няма как да ми е всичко ро
Активен

m0bik0m

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Mar 03, 2009, 14:11 »
Да , но ето че рестартирах да видя как стоят нещата и отново нямам звук. Нещо не го разбирам кви са тези номера дето ми прави линукса. Също така , нещо и вентилатора се усили сам , абе мъка меко казано.

Нямам идея вече как , но отново рестартирах и пак имам звук. Нищо никъде не пипам , сам си идва , сам си отива , малко ми напомня за цикъл.
« Последна редакция: Mar 03, 2009, 14:21 от m0bik0m »
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #14 -: Mar 03, 2009, 14:43 »
Oх за всичко ти е виновен нещастния PulseAudio server, защо направо не му биеш шута и не останеш на ALSA, в твоя случай няма нужда от него и без друго само мизерии прави...
Активен