Автор Тема: Някой би ли помогнал? Стартиране на html-файл на сървър.  (Прочетена 2300 пъти)

oracle77

• Участници
  • Публикации: 8
    • Профил
Здравейте! Имам един въпрос:
Бихте ли помогнали, като кажете по какъв начин ( с каква команда ) през "Cron Scheduled Tasks" мога да стартирам / също и впоследствие да изключа html-файл, намиращ се на нает Линукс-сървър? Става въпрос да остане пуснат на самия сървър.
Ако не е html - става и за РНР-файл. Просто не знам как...
CentOS release 5;
Apache Web Server;
КП-Lxadmin
Просто не съм запознат с Линукс, а сега спешно ми се налага да намеря начин да стартирам тази опция.

Благодаря!
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Какво имаш предвид под "стартиране" и "изключване" на html файл? Ако имаш предвид поставянето (махането) на въпросния html файл в (от) някоя папка, то вариантите за изпълнението са доста, въпрос на въображение и вкус. Пример с преименуване на въпросния файл:
1. Поставяш файла (за примера, file.html) в нужната папка;
2. Създаваш си един файл на място, което е видимо от cron-а (за да може да го изпълни) и слагаш следното съдържание в него
Код
GeSHi (Bash):
  1. #!/bin/bash
  2.  
  3. dir='/пълен/път/до/папката/където/се/намира/файлът'
  4. file='file.html'
  5. renamed='file.html_renamed'
  6.  
  7. ### Не е нужно повече редактиране ###
  8.  
  9. if [ -e $dir/$file ] ; then
  10.      mv $dir/$file $dir/$renamed
  11. fi
  12. if [ -e $dir/$renamed ] ; then
  13.      mv $dir/$renamed $dir/$file
  14. fi
3. Слагаш в cron-a два записа за двата момента - единият, в който файлът ще се преименува от file.html към file.html_renamed, и другият, в който файлът ще се преименува от file.html_renamed към file.html
Цитат
5 6 * * * /пълен/път/до/скрипта
20 16 * * * /пълен/път/до/скрипта
С тези редове ще имаш изпълнение на скрипта за преименуване всеки ден в 06:05 часа и в 16:20 часа. Това кой от двата реда ще прави едното преименуване и кой другото зависи точно в кой момент ще пуснеш така направената система и зависи дали ще сложиш файла първоначално с име file.html или с име file.html_renamed ;)
« Последна редакция: Mar 18, 2009, 17:39 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Цитат на: oracle77 от лично съобщение
Благодаря за изчепрателния отговор, но ми трябва нещо съвсем друго:
да задам въпросния файл да се стартира на самия сървър ( команда за старт, не за преименуване ) - / в браузър /.

... а иначе - имам в КП на планираните задачи нагласяване на дни, час, дата и === само 1 ред за командата, която ще се изпълнява.

Търсих из интернет за подобен проблем, но нямах късмет ...
Благодаря!
Пиши по темата тук - отговорът може да свърши работа и на някой друг.
В такъв случай не е нужно да правиш скрипт, който да се изпълнява от cron. Най-добре е командата да се впише директно в реда на cron-а. Тук нямаме включване и изключване, имаме просто зареждане на файла. За целта е хубаво на сървъра да има инсталиран curl. Тогава, в cron можеш просто да напишеш такава команда за изпълнение
Код
GeSHi (Bash):
  1. curl http://adres.na.saita/file.html >/dev/null
Ако не искаш (или в случая не можеш) да използваш web адрес, то ползвай curl така
Код
GeSHi (Bash):
  1. curl file:/пълен/път/до/файла/file.html >/dev/null
« Последна редакция: Mar 18, 2009, 18:01 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

oracle77

• Участници
    • Профил
Има Cron Scheduled Tasks; curl не знам дали има, но ще пробвам още сега.

Благодаря за помощта  ;D
Активен

oracle77

• Участници
    • Профил
... не стана така ... явно няма инсталиран въпросният компонент.
имам Cron Scheduled Tasks на Lxadmin панел, /vz/private, Ostemplate:   centos-5-i386-hostinabox571;
няма ли някой друг - директен начин...  ::)
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Друг вариант за командата в cron-a
Код
GeSHi (Bash):
  1. links http://adres.na.saita/file.html >/dev/null
Обаче, има и нещо друго. Твърде е възможно и така да не стане, поради една проста причина - може да се окаже, че и curl, и links са инсталирани на този сървър, но cron-ът не ги вижда написани релативно и, за да могат да се изпълнят, трябва да се въведе пълен път до изпълнимите файлове на curl и links. Зависи от организацията в машината. Принципно, изпълнимите файлове на curl и links са в /usr/bin, така че можеш да пробваш с този път. Примери
Код
GeSHi (Bash):
  1. /usr/bin/curl http://adres.na.saita/file.html >/dev/null
  2. /usr/bin/links http://adres.na.saita/file.html >/dev/null
Ако и така не стане, то ще се наложи да говориш със съпорта на този хостинг, за да ти кажат дали ги има инсталирани curl и links, дали могат да бъдат използвани от твоя акаунт и какви са пълните пътища до тях ;)
Активен

oracle77

• Участници
    • Профил
През файл-мениджъра на сървъра намерих:
/usr/bin/curl го има, /links - не. Ще пробвам по начина, който ме посъветва и едно голямо БЛАГОДАРЯ  :) дано стане този път, че вече в чудо се видях  :)
А въпросния файл дали ще остане стартиран ( като е html ) на сървъра така ( ако тръгне ) или просто ще се изпълни и ще се затвори  ::)
Благодаря много за съдействието  :)
Активен

sdr

• Напреднали
  • Публикации: 655
    • Профил
Има вариант и с
Код
GeSHi (Bash):
  1. wget -O /dev/null  http://...

edit by neter: Редактирано, съгласно т.3 от правилата на форума.
« Последна редакция: Mar 19, 2009, 12:31 от neter »
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
Аз все още не разбирам какво точно искаш да се случи. Подозирам, че искаш този файл да се вижда на екрана и отвреме-навреме да се опреснява.
Това, което са ти дали колегите, ще направи така, че файлът да бъде прочетен от сървъра, но съдържанието му няма да бъде показано никъде.
HTML не е програма, която да се изпълни (стартира). Това е форматиран текст предназначен за изпращане от програма-сървър, изобразяване от програма-клиент и за четене.
« Последна редакция: Mar 19, 2009, 11:59 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

oracle77

• Участници
    • Профил
Ами този html-файл "вика" друг html и рнр - файл, които правят проверки в БД относно направени поръчки и в същото време "поддържат" тези поръчки дори вече юзъра да не е онлайн.
... Относно curl - не стана и така, но отворих тази конзола на самия файл curl (на приложената снимка ). възможно ли е от там - директно да го стартирам  ::)
Сега ще пробвам и с  wget ... дано стане все някак, защото ми е доста важно, за да работи сайта ми...
... не стана и така...
Благодаря на всички за помощта  :)
« Последна редакция: Mar 19, 2009, 12:17 от oracle77 »
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
? Това нещо работи, когато ти заредиш ръчно този html в браузъра си, но искаш да го направиш автоматично на определено време?
При експериментите, които направи, проверяваше ли лог файла на сървъра, където е html файла? Или щом е нает, както казваш по-горе, нямаш достъп до него?
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

oracle77

• Участници
    • Профил
ами когато го стартирам от моя браузър - сайта работи, но искам да го стартирам на наетия сървър. разрешават ми, просто не знам как е възможно да стане ( да си остане стартиран на сървъра ).

гледах в лог-файловете - не е отчело, но не съм сигурен всичко ли отчита, така че...
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
А, значи картинката е друга. Имаш php файл, който искаш да бъде зареден, тъй като той изпълнява това, което искаш да постигнеш в крайна сметка. HTML файлът си се зареждаше и сега, но не си го виждал, защото очакваш със зареждането му да се направят въпросните проверки. Зареждане на HTML файла не ти трябва. Командата в cron-a трябва да е нещо такова
Код
GeSHi (Bash):
  1. /usr/bin/curl -s -b /път/където/да/се/запази/cookie.txt -d "post променливи" http://adres.na.saita/file.php >/dev/null
където "post променливи" трябва да се замести с данни, които предполагам html файловете изпращат към този php файл, за да се извършат нужните действия. Кажи точно как действа системата, за да се изясни какви post променливи се пращат и как да ги разбереш ;)
Активен

batsve

• Напреднали
  • Публикации: 48
  • Distribution: Mandriva 2009
  • Window Manager: KDE4
    • Профил
oracle77

какво означава
Цитат
... правят проверки в БД относно направени поръчки и в същото време "поддържат" тези поръчки дори вече юзъра да не е онлайн...

Подозирам, че когато юзъра е онлайн му показва данни за неговите поръчки, а когато е офлайн на кого ще показва тези данни - страницата, не може ли като влезе онлайн с ново запитване към дб да се направи проверка на състоянието на поръчките му. Хипотетично
Активен

oracle77

• Участници
    • Профил
batsve, не, не става. прави проверките и спрямо всички останали потребители.
Както и да е - neter намери разрешение на проблема, за което МНОГО БЛАГОДАРЯ!
...Както и на всички останали, включили се в дискусията!
10Х
Благодаря много!  [_]3
« Последна редакция: Mar 19, 2009, 23:32 от oracle77 »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Вмъкване на Перл в HTML
Web development
Rooted 6 5392 Последна публикация Jan 03, 2006, 00:34
от
Как да направим HTML страница да не работи под IE
Хумор